Overslaan en naar de inhoud gaan

Vrouwen leveren betere open source code

Deze conclusies zijn te trekken uit onderzoek van een groep onderzoekers van twee Amerikaanse universiteiten. Zij hebben van 1,4 miljoen van de 12 miljoen gebruikers van GitHub het geslacht weten te achterhalen. Vervolgens zijn ze nagegaan hoe vaak codevoorstellen van hen werden geaccepteerd. Zij wilden kijken of in de open source gemeenschap net als in veel andere werkomgevingen, vrouwen werden achtergesteld.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

Verrassend genoeg stuitten ze op een andere conclusie: De bijdragen van vrouwen werden juist vaker geaccepteerd dan die van mannen, in respectievelijk 78,6 tegen 74,4 procent van de gevallen. Overigens was het aantal mannen veruit in de meerderheid zodat er ook in totaal veel meer mannelijke voorstellen werden ingediend.

Toch schaamteloze discriminatie

Op zoek naar een verklaring voor het onverwachte resultaat kwamen ze toch op minder fraaie conclusies uit. Alleen wanneer uit de bijnaam en informatie over de indiener niet was af te leiden dat het om een vrouw ging, trad de voorkeur voor de vrouwelijk bijdrage op. Vrouwen die wel duidelijk maakten dat ze vrouw zijn, hadden juist veel minder kans hun bijdrage geaccepteerd te krijgen.

Dat de bijdragen van anonieme vrouwen meer geaccepteerd worden, moet wel het gevolg zijn van een betere kwaliteit van de bijdragen. De onderzoekers geven als verklaring voor die uitkomst dat er een sterkere selectie op kwaliteit plaatsvindt bijvrouwen. Alleen vrouwen die heel goed zijn in computerscience, houden het vol in het wereldje. De mindere vallen eerder af. Voor mannen zou het makkelijker zijn ook met minder talenten een baan te vinden in de IT. Tegen de tijd dat ze gaan bijdragen aan opensourceprojecten heeft er dus een selectie plaatsgevonden op talentvolle vrouwen. Die aanname wordt gesteund door het feit dat in opensourceprojecten vrouwen vaker dan mannen een Master of PhD-titel hebben.


Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in