Overslaan en naar de inhoud gaan

Oppepper voor supercomputer Cartesius

De Bull supercomputer van SURFsara wordt gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek door universiteiten, onderzoeksinstituten en in beperkte maar toenemende mate door het bedrijfsleven. Cartesius wordt onder andere ingezet voor klimaatonderzoek, watermanagement, verbeteren van medische behandelingen, onderzoek naar schone energie, beperken van geluidshinder en product- en procesoptimalisatie. Maar de rekenmodellen waarmee onderzoekers werken, worden steeds complexer en datasets groter.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Dat noopt volgens SURFsara tot opschalen van de nationale supercomputer Cartesius.

"Bij de aanschaf van het systeem heeft SURFsara gekozen voor een on-demand strategie. Zo kunnen wij kosteneffectief rekenkracht aanbieden die is toegesneden op de behoeften van Nederlandse onderzoekers en kunnen zij steeds gebruik maken van de allerlaatste technologie" stelt algemeen directeur Anwar Osseyran van SURFsara.

Nieuw type nodes

Cartesius wordt in de loop van dit jaar toegerust met de nieuwe 'sequana-technologie' van Bull. Het voordeel van dit nieuwe type nodes is dat het systeem hiermee toekomstbestendig is en kan worden uitgebreid met de laatste technologie op het gebied van processors, accelerators en interconnect. Daarnaast krijgt de supercomputer de nieuwste Broadwell-processors van Intel ingeplant en EDR InfiniBand. Het rekentempo van de computer wordt hiermee met ruim 14 procent opgevijzeld tot in totaal 1,8 Pflops/s.

Geïntegreerde infrastructuur

SURFsara ondersteunt het Nederlands onderzoek met IT-innovaties en werkt samen met de academische gemeenschap en industrie. SURFsara biedt een geïntegreerde infrastructuur aan en levert expertise en diensten op het gebied van High Performance Computing, grootschalige dataopslag, visualisatie, netwerktechnologie, cloud en e-science support. De nationale supercomputer Cartesius wordt mogelijk gemaakt door SURF met bijdragen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en het ministerie van Economische Zaken.


Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in