Overslaan en naar de inhoud gaan

Universiteiten bundelen krachten met big data-oplossingen

De afkorting ‘BOLD’ staat voor ‘Big, Open and Linked Data’. De eigen regio van de universiteiten, met grote steden als Den Haag en Rotterdam, gaat daarbij dienen als proeftuin en samenwerkingsgebied. Het onderzoekscentrum richt zich op complexe maatschappelijke vraagstukken en verricht onderzoek, ontwikkelt onderwijs voor studenten en professionals en geeft advies als gesprekspartner voor overheden, bedrijven en burgers.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Diverse vraagstukken

De vraagstukken gaan onder meer over verkeersstromen, de kwaliteit van scholen, de invloed van de buurt op de gezondheid van zijn bewoners, analyses van sociale media bij grote evenementen, interactie tussen burgers, kansen voor ondernemers, energieverbruik en luchtkwaliteit. Bij ieder vraagstuk zijn ethische dillema’s de rode draad.

Urban Big Data Explosion

Hoogleraar Liesbet van Zoonen: ‘Er zijn twee ontwikkelingen. Eén: steden worden steeds belangrijker en daarmee ook de vraagstukken die samenhangen met verstedelijking. En twee: steden gaan in hun beleid en bestuur steeds meer aan de slag met alle mogelijke data die in de stad worden gegenereerd. Ze gebruiken data van bewoners maar maken data ook steeds vaker openbaar voor bewoners. Er is sprake van een ware ‘urban big data explosion’ en bedrijven melden zich al om steden daarbij te helpen. Maar de analyse van al die data is zeer complex en universiteiten hebben hier een belangrijke maatschappelijke taak. Als collega’s hebben we daarom gezegd: hier gaan we de krachten bundelen.’

Bron: onze zusterpublicatie Binnenlands Bestuur

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in