Overslaan en naar de inhoud gaan

Nederland stapt over op 4G

Toezichthouder ACM meldde vrijdag dat het dataverkeer via het snelle 4G-netwerk in het derde kwartaal van vorig jaar een kwart hoger was dan een jaar eerder. Die sterke groei werd mogelijk doordat alle grote mobiele aanbieders nu een grotendeels landelijk dekkend 4G-netwerk hebben. Daarnaast beschikken veel consumenten nu over een toestel met 4G-verbinding en abonnementen met aanzienlijke databundels.
mobiele generatie

Eind 2012 werden de voor 4G geschikte frequenties via een veiling over de mobiele aanbieders verdeeld. KPN meldde vrijdag dat het datagebruik op zijn netwerk dankzij 4G vorig jaar is verdubbeld. Vooral korte video's en muziek zijn volgens het telecombedrijf "mateloos populair''. Ongeveer een derde van het dataverkeer is ‘streaming’, met een grote rol voor YouTube, Spotify en 'uitzending gemist'.

De vaste telefoon raakt steeds verder uit de gratie. Het gebruik van de vaste lijn daalde in het derde kwartaal met 16 procent, naar 3,75 miljard belminuten. Het aantal mobiele belminuten steeg wel licht.

Het aantal huishoudens dat breedbandinternet afneemt via de kabel is in het derde kwartaal, na drie periodes van krimp, weer licht gestegen. Ook het aantal glasvezelklanten nam verder toe. Het aantal koperverbindingen (DSL) liep met 40.000 aansluitingen achteruit.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in