Overslaan en naar de inhoud gaan

Google zet geoblokkade in tegen datarecht EU

Burgers die onwelgevallige online meldingen over hun persoon onvindbaar gemaakt willen zien, hebben binnen de EU het recht om van zoekdiensten zoals Google te eisen dat aan andere internetgebruikers geen links naar de onflatteuze of onware uitingen worden gepresenteerd.
Business
Shutterstock
Shutterstock

In het algemeen werd aangenomen dat dat zou betekenen dat de betreffende webadressen geheel uit de data-verzameling van Google zouden worden verwijderd. Maar Google heeft zich steeds beroepen op het principiële standpunt dat het niet aan haar is om zich als censor te laten gebruiken door welke overheid dan ook. Vandaar dat het met grote tegenzin, en met zo gering mogelijk reikwijdte, gevolg geeft aan de privacy-directieven van de EU.

In concreto houdt dat in dat het de te vergeten pagina's niet vergeet, maar er slechts geen melding meer van maakt als uit het IP-adres van de gebruiker blijkt dat deze zich in Europa bevindt. Dat meldt de Franse krant Le Monde. De Franse privacy-toezichthouder was een van de eerste om Google daadwerkelijk een boete in het vooruitzicht te stellen wegens het niet goed naleven van het recht om te worden vergeten.

Eenvoudig te omzeilen

Het weghouden van bepaalde informatie in bepaalde landen is op internet wel vaker vertoond, veelal om te voldoen aan publicatierechten die geografisch beperkt zijn. Netflix doet dat bijvoorbeeld met sommige films, tot ergernis van mening gebruiker. Op internet zijn dan ook diverse oplossingen in omloop om geoblocking te omzeilen. Soms heel simpel in de vorm van een zogeheten 'bookmarklet'.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in