Overslaan en naar de inhoud gaan

Chip kan nu echt breinfunctie overnemen

De neurochip is ontwikkeld door een groep wetenschappers aan een universiteit in Singapore, meldt Science Daily. Hij maakt het mogelijk signalen voor het bewegen van handen en vingers met een betrouwbaarheid van 95 procent te decoderen. Neuro-implantaten worden al vaker toegepast, onder meer bij het onderdrukken van de symptomen van Parkinson of bij mensen die er kunstledematen mee kunnen aansturen.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Tot nog toe moest die ingebrachte apparatuur echter met draden verbonden zijn met de apparatuur buiten het lichaam, wat het gebruik in praktijk lastig maakt.

De neurochip die de onderzoekers van de Nanyang Technological University (NTU Singapore) hebben ontwikkeld, maakt het mogelijk die communicatie draadloos te laten verlopen. De chip heeft aan heel weinig stroom genoeg, wat gunstig is voor een implantaat op een positie waar weinig plek is voor een accu. Er bestonden wel al vergelijkbare implanteerbare chip die draadloze communicatie mogelijk maakten, maar de accuratesse van de overdracht was veel lager en bovendien moest de batterij vaak worden herladen. Bovendien moeten voor een zinvolle werking van de neuroimplantaten grote hoeveelheden data worden verzonden.

Data-analyse in de schedel

De chip van de NTU is zo ontworpen dat hij al veel van de signalen uit het brein in de schedel kan decoderen en analyseren. Vervolgens worden de gegevens sterk gecomprimeerd en naar een kleine ontvanger op het lichaam verstuurd. Er is daardoor veel minder dataoverdracht nodig en over een kleine afstand waardoor veel energie kan worden bespaart. De onderzoeksleider zegt dat de chip ongeveer honderd maal efficiënter is dan bestaande implanteerbare chips.

Doordat ook de meet- en regelapparatuur steeds efficiënter met energie omgaan, komt het punt in zicht waarop patiënten met een kleine draagbare unit zich veel gemakkelijker kunnen verplaatsen.

De onderzoekers zien ook toepassingen voor de chip in het Internet of Things. De chip is goed in het analyseren van data en daar afwijkende patronen in te herkennen. Zo kunnen bewakingscamera's met deze chips alleen opnames vastleggen wanneer er verdachte bewegingen worden ontdekt door de chip. De chip heeft een afmeting van 5 x 5 mm.


Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in