Overslaan en naar de inhoud gaan

Veel ICT'ers zijn in voor een andere baan

Bonque voerde in de laatste maanden van 2015 een online onderzoek naar de ICT arbeidsmarkt uit onder een uitsnede van de 75.000 ICT'ers in zijn database. Wellicht trekt dat de verhoudingen wat scheef: wie helemaal nooit interesse toont voor een andere baan, staat waarschijnlijk ook niet in de database.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

Met die kanttekening kun je op basis van de cijfers wel constateren dat het bij veel ICT'ers kennelijk begint te kriebelen. 50 procent van de ondervraagden is actief op zoek naar een andere baan, 18 procent wil wel, maar zoekt niet actief. En 30 procent zoekt niet, maar staat wel open voor een leuk aanbod. 50 procent van de ondervraagden verwacht binnen een jaar van werkgever te wisselen; twee derde van de groep die binnen een jaar weg wil, denkt dat voornemen al binnen enkele maanden ten uitvoer te brengen.

Gemiddeld een 7 voor huidige baan

De bereidwilligheid van ICT'ers om een stap te maken is een positief gegeven voor de vele werkgevers die op zoek zijn naar ICT-personeel - mits ze hun eigen personeel weten vast te houden, natuurlijk. Dat kan nog wel eens een uitdaging zijn. Gemiddeld geven de ondervraagden hun huidige baan een 7.

Maar dat betekent niet dat ICT'ers makkelijk binnen te halen zijn, signaleert Thomas Brons van Bonque. Onder andere door globalisatie vissen steeds meer werkgevers in de ICT in dezelfde vijver; de dynamiek in de ICT-arbeidsmarkt is daardoor volledig anders geworden, aldus Brons. "Een aantal jaren geleden had je als werkgever meer de ruimte om alleen de kandidaten te selecteren die voldeden aan al je eisen die je als werkgever stelt. Die ruimte hebben werkgevers anno 2016 veel minder. Topkandidaten dienen veel meer te worden overtuigd."

Bonus niet in trek

Topkandidaten overtuigen betekent dat bedrijven moeten zorgen dat ze aantrekkelijk zijn - en blijven - voor ICT'ers. Dat betekent om te beginnen dat ze uitdagend, leuk werk in de aanbieding moeten hebben in een leuk team tegen een goed salaris. Om een idee van dat laatste te geven: de helft van de ondervraagden verdient nu meer dan 50.000 euro.

En met bonussen hoeft de werkgever niet aan te komen. Dat is de enige secundaire arbeidsvoorwaarde waar na afronding 0 procent van de ondervraagden interesse in heeft. Wie zich met arbeidsvoorwaarden wil onderscheiden, doet dat het beste met de pensioenregeling, de vergoeding reiskosten en ondersteuning bij het volgen van opleidingen.

Opleiden wordt belangrijker

Opleiden wordt sowieso een belangrijker taak voor de werkgever, stelt Brons, omdat het ontzettend moeilijk is om iemand aan te nemen die voldoet aan alle competenties. "Werkgevers worden daardoor gedwongen om de focus te verleggen van competentie naar potentie. Doordat werkgevers meer gaan letten op potentie komen ICT’ers die een hbo-vooropleiding hebben genoten, en daardoor vooral te typeren zijn als ICT’ers met een ‘allround-expertise’, meer op de radar van werkgevers. Een allrounder kan namelijk uitgroeien tot een specialist."

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in