Overslaan en naar de inhoud gaan

Apple legt door derden gerepareerde iPhone 6 met opzet plat

Apple maakt de iPhone 6 met opzet onbruikbaar als een onbevoegde partij aan de Home-knop heeft gezeten. Dat laat Apple weten in reactie op de commotie die onstond over het stilvallen van gerepareerde iPones.
iPhone 6
© Apple
Apple

Zoals The Guardian vorige week meldde, worden iPhones na een reparatie door een niet door Apple geautoriseerde reparateur soms onbruikbaar. Niet alleen willen de toestellen niet meer bellen of internetten, ook alle bestanden zijn onbereikbaar. De verschrikte eigenaar ziet alleen nog een Error 53-boodschap. En er is geen manier om het toestel weer aan de praat te krijgen. De gegevens op je smartphone zijn voorgoed verloren, het enige dat nog rest is een nieuwe smartphone kopen. Volgens The Guardian hebben al duizenden eigenaren deze ramp moeten ervaren.

Dat blijkt geen fout te zijn van Apple of van de reparateur, maar een beveiligingsvoorziening die Apple bewust heeft aangebracht. Dat heeft Apple The Guardian laten weten. iOS checkt in de jongste versie, of de Touch ID-sensor behoort bij de overige componenten in de iPhone. Als daar een discrepantie wordt onderkend, legt het besturingssysteem de iPhone plat. Daarmee wil Apple voorkomen dat dieven gestolen iPhones manipuleren om op hun vingerafdruk te reageren. Dat is extra belangrijk, nu de iPhones met NFC-chip ook voor betalingen kunnen worden gebruikt.

Sommigen krijgen te maken met Error 53 zonder dat ze een reparatie hebben laten uitvoeren. Dat overkwam bijvoorbeeld Mark Wehner van The Daily Dot. Wehner kreeg uiteindelijk een nieuw apparaat. Maar ook als Apple je op die manier tegemoet, ben je je bestanden wel kwijt als je ze niet hebt gebackupt.

Rest de vraag waarom Apple deze wijziging niet duidelijk aan zijn klanten gecommuniceerd heeft. Voor potentiële kopers die naar gebieden gaan waar gecertificeerde Apple-reparateurs dun gezaaid gaan, is de iPhone met deze aanpassing een minder geschikt toestel geworden. En ook voor mensen die in principe wel naar een gecertificeerde reparateur kunnen gaan, is het niet onbelangrijk om te weten dat er nu een risico bestaat op wat feitelijk verlies van je iPhone is, als je naar een niet-gecertificeerde reparateur gaat.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in