Overslaan en naar de inhoud gaan

Intel voorspelt het einde van de Wet van Moore binnen 5 jaar

De wet die nu Moore's Law heet, werd ruim 50 jaar geleden - in de begindagen van de chipindustrie - geformuleerd door Gordon Moore van Fairchild Semiconductor. Hij constateerde dat het aantal transistoren op een chip, en daarmee de verwerkingskracht, de afgelopen jaren elk jaar was verdubbeld. Moore voorspelde dat dat tempo voorlopig aangehouden zou worden.
Wet van Moore
© Intel
Intel

Bij het complexer worden van de chips werd dat groeitempo bijgesteld naar anderhalf jaar, maar los daarvan heeft de chipindustrie de oorspronkelijke voorspelling weten waar te maken.

Volgens William Holt, die leiding geeft aan Intels divisie technologie en productie, zal de chipindustrie dat nog twee generaties vol kunnen houden, tot het moment dat de details op de chips op 7 nanometer liggen. Dat moment ligt 4 tot 5 jaar voor ons, zei Holt op de International Solid State Circuits Conference in San Francisco. Daarna zal de chipindustrie nieuwe technieken moeten toepassen die fundamenteel verschillen van wat nu gebruikelijk is.

Daarmee zal niet dezelfde mate van groei in verwerkingskracht zijn te realiseren als met de huidige productiemethoden, zegt Holt, integendeel: "De beste pure technologieverbeteringen die we kunnen realiseren zullen verbetering in het energieverbruik opleveren, maar wel ten koste van de snelheid." Dat is in zijn ogen overigens wel een voordeel. Met de groei van het Internet of Things zal de behoefte aan chips die weinig energie gebruiken sterk groeien. Anders wordt de beschikbaarheid van energie een beperkende factor, aldus Holt. En ook bij de rekencentra van bedrijven als Amazon, Google, Microsoft en Facebook wordt het energieverbruik en de CO2-emissies die daardoor veroorzaakt worden een steeds groter probleem.

Technieken die Intel momenteel evalueert zijn tunneling transistors en spintronics; beide vergen nog redelijk veel werk voordat commerciële toepassing mogelijk is.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in