Overslaan en naar de inhoud gaan

Marvin Minsky overleden

Minsky behoorde tot de voorlopers op het gebied van onderzoek naar kunstmatige neurale netwerken. In 1951 bouwde hij de eerste simulator van een neuraal netwerk, die hij Snarc doopte. In 1959 startte hij met John McCarthy het MIT Artificial Intelligence Laboratory. Van 1959 tot 1974 was Minsky mededirecteur van dat onderzoeksinstituut. In 1985 startte hij aan het MIT het Media Lab.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

Minsky was ook betrokken bij de oprichting van Thinking Machines in 1983, dat een supercomputer voor AI-toepassingen had zullen ontwikkelen.Die ambitie liep na enkele jaren stuk.

Minsky was ervan overtuigd dat machines ooit onze menselijke intelligentie zullen evenaren. Die verwachting is op deelterreinen al ruim ingelost, natuurlijk, maar niet tot op het niveau dat Minsky verwachtte. Hij heeft ook de nodige publicaties over het onderwerp doen verschijnen, waaronder Semantic Information Processing, The Society of Mind en The Emotion Machine: Commonsense Thinking, Artificial Intelligence, and the Future of the Human Mind.

Minsky kreeg ook de nodige onderscheidingen voor zijn werk. De mooiste was wellicht de Turing Award van de Association for Computing Machinery, in 1970. In een ranglijst van beroemde IT'ers die het MIT 2 jaar terug liet uitrekenen door een computermodel, reikte Minsky tot een zevende plaats.

Minsky presteerde ook op andere gebieden. Hij bouwde de eerste visuele scanners en mechanische handen met voelsensoren die objecten kunnen manipuleren. In 1956 ontwikkelde hij de confocale laserfluorescentie miscroscoop. En in 1963 sleutelde hij een helm met grafische display in elkaar, als een verrre voorloper van de Oculus Rift. Minsky was ook een begenadigd pianist.

Het Massachusetts Insitute of Technology zal later dit jaar een herdenking organiseren. Voor dit moment gedenkt het MIT Minsky in een in memoriam.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in