Overslaan en naar de inhoud gaan

Datalek bij drie ziekenhuizen

Het bedrijf benadrukt dat het niet gaat om medische dossiers en dat de informatie niet bruikbaar is voor derden. Bij een van de Nederlandse ziekenhuizen gaat het om gegevens van 4559 patiënten. Het gaat om patiëntnummer, naam, geboortedatum, geslacht het specialisme en locatie.
Business
Shutterstock
Shutterstock



Bij het andere Nederlandse ziekenhuis kon een pdf-bestand met een technische beschrijving van software, waar ook screenshots in staan met de naam en het patiëntnummer van vijftig patiënten, door iedereen gedownload worden.

De consumentenrubriek Meldpunt bracht eerder al aan het licht dat het in Nederland gaat om het St. Anna-ziekenhuis in Geldrop en het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) in Nijmegen. In het geval van het Belgische ziekenhuis gaat het volgens iGuana om onbruikbare gegevens.

Onbeveiligde server

Volgens het digitaliseringsbedrijf ging het mis door een menselijke fout, waardoor gebruik is gemaakt van een onbeveiligde webserver. Deze server is inmiddels offline gehaald.

iGuana is een bedrijf dat onder meer papieren medische dossiers voor ziekenhuizen digitaliseert. Tot eind 2014 liet het bedrijf een deel van het voorbereidende werk, zoals nietjes en paperclips verwijderen, door gedetineerden doen. Vanwege de "verkeerde beeldvorming bij klanten en in de publieke opinie'', is de onderneming hiermee gestopt.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in