Overslaan en naar de inhoud gaan

IoT in huis begint vorm te krijgen

Volgens organisatie Bits of Freedom (BoF) is het het slimst om het IoT eerst op kleine schaal te bekijken. Dat wil zeggen: in en om het huis, waar steeds meer slimme apparaten een plekje vinden. Met de aanschaf van de smart-tv zijn veel huishoudens de laatste jaren een stukje `slimmer' geworden en die trend gaat verder.
Business
Shutterstock
Shutterstock

OECD

Als het aan de tech-industrie ligt, groeit het gebruik van dergelijke apparatuur de komende tijd flink. De OECD heeft een verkenning uitgevoerd naar de situatie over 6 jaar en komt tot de conclusie dat tegen 2022 een gemiddeld huishouden meer dan 50 apparaten in huis haalt die verbonden zijn met het internet. De inboedel van een gemiddeld 4-persoons huishouden ziet er dan zo uit:

Natuurlijk moet je dergelijke schattingen met een korreltje zout nemen, zegt BoF, maar gelet op het huidige aanbod van smart-spullen zou dit zomaar eens een conservatieve schatting kunnen zijn.

Slimme thermostaat

Bepaalde apparaten laten wel degelijk een interessant potentieel zien voor een grotere groep consumenten. Een welbekende toepassing is bijvoorbeeld de smart-thermostaat. De meest geavanceerde thermostaten gebruiken aanwezigheidssensoren en locatievoorzieningen om een persoonlijk temperatuurprogramma samen te stellen. Met de aanschaf van een slimme thermostaat kun je daarnaast energie besparen.

Baan opzeggen

BoF heeft een tip voor mensen die geïnteresseerd zijn in IoT: type de combinatie `smart' + een willekeurig zelfstandig naamwoord in in je zoekmachine en je vindt altijd wel een innovatie die bestaat dan wel wordt ontwikkeld. Als je zoekopdracht geen resultaten oplevert zou je zomaar kunnen overwegen om je baan op te zeggen om met deze, door jouw ontdekte, niche aan de slag te gaan.

Risico's en nadelen

Het is bij IoT niet allemaal goud wat er blinkt. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als de verbinding wegvalt?Een blik op websites als allestoringen.nl of storingsoverzicht.nl leert dat er elke dag wel ergens in het land een internetstoring plaatsvindt. In de eerste 19 dagen van dit jaar zijn er opgeteld 61 internetstoringen gemeld. Drie keer per dag is een deel van Nederland dus offline. Als je op dat moment een slimme thermostaat in huis hebt kun je maar beter beginnen met het sprokkelen van brandhout.

Updates

Smart-spullen vergen niet alleen technisch onderhoud maar moeten constant een updatet krijgen, ook op momenten dat het je niet uit komt. in In het minst vervelende geval zorgt de update van je koffiezetapparaat ervoor dat je chagrijnig naar je werk gaat, in het slechtste geval dat je nooit op je werk komt omdat de software van je smart car moet worden bijgewerkt. Het hele blog van BoF is hier te vinden.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in