Overslaan en naar de inhoud gaan

Oud NSA-directeur pleit voor encryptie, net als Cook

Michael Hayden - van 1999 tot 2005 topman bij de NSA en tevens voormalig CIA-directeur - zegt in een gesprek met CNN dat het creëren van achterdeurtjes in encryptie de Amerikaanse burgers niet veiliger gaat maken. Hij zegt zich te realiseren dat het toestaan van zware encryptie nieuwe uitdagingen creëert voor inlichtingendiensten en wetshandhavers.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Desondanks zegt hij: "Ik denk eigenlijk dat end-to-end encryptie goed is voor Amerika." Bovendien toont hij zich sceptisch over de mogelijkheden van de opsporingsdiensten om een wet die zware encryptie verbiedt, te handhaven. "Wanneer was de laatste keer dat wetgeving met succes een technologische vooruitgang tegenhield? Het gaat gewoon niet gebeuren."

Hayden gaat met zijn opmerkingen recht in tegen de heersende opvattingen bij de opsporingsdiensten. Die pleiten steeds voor het aan banden leggen van encryptie en het toevoegen van achterdeurtjes die bevoegd gezag toch toegang geven tot versleutelde communicatie.

Cook leest Witte Huis de les

Gisteren werd bekend dat Apple CEO Tim Cook vorige week tijdens een bijeenkomst van hoge functionarissen van het Witte Huis er op heeft aangedrongen dat de regering van Obama nu eindelijk eens met een duidelijk standpunt komt rond het gebruik van encryptie. Tijdens de bijeenkomst waren ook vertegenwoordigers van Facebook, Twitter, Google, DropBox, Microsoft en LinkedIn aanwezig om het pleidooi van de IT-industrie tegen het aanbrengen van achterdeurtjes in encryptie kracht bij te zetten. Volgens de berichtgeving zou landsadvocaat Loretta Lynch geantwoord hebben op het advies van Cook dat er gezocht wordt naar een balans tussen privacy en nationale veiligheid.


Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in