Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuw type wifi speciaal voor IoT

De Wi-Fi Alliance greep gisteren op de eerste dag van de Consumer Electronics Show in Las Vegas de gelegenheid aan een nieuwe vorm van het wifi-netwerkprotocol te introduceren. Wi-Fi HaLow is toegespitst op het gebruik in combinatie met apparaten die weinig netwerkverkeer genereren en maar weinig stroom mogen gebruiken, omschrijft The Verge het nieuwe protocol.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Het gaat om de sensoren en andere gadgets die samen het Internet of Things vormen, zoals temperatuurvoelers, vochtmeters, brandmelders, maar bijvoorbeeld ook fitnesstrackers of sensoren die aangeven of een parkeerplek bezet is.

Het nieuwe wifi-type heeft niet alleen een naam maar is ook bekend onder de protocolvermelding 802.11ah. Het protocol is overigens nog verre van afgerond en zit in de zogeheten technische fase bij standaardenorganisatie IEEE.

Toch verwachten de producenten die zijn verenigd in de Wi-Fi Alliance, al in 2018 de eerste compatibiliteitstests te kunnen starten met producten op basis van deze standaard. Tegen die tijd komen ook de eerste producten op de markt die nog niet officieel gecertificeerd zijn.

Groot bereik maar geringe capaciteit

802.11ah maakt gebruik van frequenties in het spectrum net onder de 1 GHz. Voor het gebruik van deze band is net als de huidige wifi-kanalen in de 2,6 GHz en 5 GHz-banden geen licentie nodig. Doordat de golven langer zijn, dringen zij makkelijker door muren en andere obstakels heen. De capaciteit is echter wel minder dan in de banden met een hogere frequentie. Het bereik van een wifi-accesspoint kan buiten wel tot 1 km bedragen. De capaciteit loopt uiteen van 150 Kbps tot maximaal 78 Mbps. De Wi-Fi Alliance wil de capaciteit voorlopig beperken tot 18 Mbps omdat deze vorm van netwerkverkeer niet is bedoeld voor breedbandcommunicatie.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in