Overslaan en naar de inhoud gaan

IoT-beveiligingsdrama voltrekt zich als voorspeld

In veel routers, smartphones, smart tv's en andere apparaten die tot het Internet of Things (IoT) worden gerekend, zitten verouderde versies van codebibliotheken verwerkt waardoor deze apparatuur kwetsbaar is voor exploits. IT-beveiliger Trend Micro schat het aantal kwetsbare apparaten op zo'n 6,1 miljoen. In totaal werden 547 verschillende apps ontdekt, die allemaal gebruik maken van de verouderde bibliotheek Portable SDK for UPnP-apparatuur, ook wel libupnp genaamd.
Business
Shutterstock
Shutterstock

De problemen met die versie van de bibliotheek zijn al drie jaar geleden opgelost, maar de code wordt nog steeds aangetroffen in apps voor de smart devices. De code wordt vooral ingezet bij functies als DLNA en NAT traversal. Die zijn betrokken bij het eenvoudig afspelen van media met de inzet van verschillende apparatuur.

Crashes, beschadiging en afluisteren is mogelijk

Door de kwetsbaarheid bestaat het gevaar voor een buffer overflow, die leidt tot een crash van de app, maar ook aanvallers in staat stelt code ten uitvoer te brengen.

Aanvankelijk stond ook Netflix op de lijst met kwetsbare apps, maar Trend Micro heeft na overleg met Netflix verklaard dat het online-videobedrijf een eigen versie van de libupnp gebruikt waar de kwetsbaarheid niet in voorkomt.

Al langer wordt voorspeld dat voor producenten van IoT-apparatuur de beveiligingsaspecten geen prominente plaats krijgen bij de ontwikkeling. De druk op een snelle time to market en de prijsdruk worden als belangrijke oorzaken genoemd. De alertheid op het beheer van de toepassingen zodat deze ook na uitlevering veilig blijven zou veel te wensen overlaten.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in