Overslaan en naar de inhoud gaan

EU wil privacywaakhonden meer invloed geven

Dat meldt nieuwsdienst Reuters.
Business
Shutterstock
Shutterstock

De VS en de EU onderhandelen over een nieuw framework voor het doorzetten van data naar de VS, nadat het Europese Hof het Safe Harbour-pact onlangs van tafel veegde. De 'safe harbour'-constructie stelde Europese bedrijven in staat om persoonsgebonden gegevens op te slaan op servers die zich in VS bevinden, waar ze niet de wettelijke bescherming genieten die ze op grond van EU-regelgeving wel behoren te krijgen. Een belangrijke reden voor het Hof was dat de privacy van de gegevens van Europese burgers niet goed genoeg gegarandeerd is door de acties van Amerikaanse veiligheidsorganisaties. Zeker 4400 Amerikaanse en Europese bedrijven maakten gebruik van de Safe Harbour-regeling. Zonder een vervangende regeling riskeren zij juridische vervolging als ze gegevens naar de VS versturen.

Een belangrijk bezwaar van het Hof tegen Safe Harbour is dat Europese burgers geen juridische wegen hadden om het misbruik van hun gegevens aan de kaak te stellen. De Amerikaanse Federal Trade Commission monitorde de compliance van bedrijven op dit vlak, maar individuen konden daar niet terecht met klachten.

Door de Europese privacywaakhonden meer macht en een belangrijkere rol hierbij te geven, zou de kans dat er een vervangende regeling komt, groter zijn.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in