Overslaan en naar de inhoud gaan

Bijna de helft van de bedrijven wil investeren in ICT

Vorig jaar was 43 procent van de bedrijven nog in de veronderstelling om de komende jaren te investeren in ICT-hardware en –software. ICT is op dit punt geen uitzondering; eigenlijk zijn bedrijven over de volle breedte positiever om te investeren in bedrijfsmiddelen, waar onder uiteraard ook industriële machines en rollend materieel, dan een jaar geleden.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Dat blijkt uit De Nederlandse Investeringsmonitor die de Nederlandse Vereniging van Leasemaatschappijen (NVL) liet uitvoeren door onderzoeksbureau GfK.

Zo’n 80 procent van de bijna 2300 ondervraagde bedrijven geeft aan bereid te zijn geld vrij te maken voor investeringen in de eigen onderneming. Het gaat hierbij voornamelijk om bedrijven met een omzet boven de 5 miljoen. Daarbij geldt dat hoe groter het bedrijf, des te vaker het bereid is te investeren in bedrijfsmiddelen.

Leasing en crowdfunding in de lift

Uit de rondvraag komt verder nog naar voren dat zowel leasing als crowdfunding op meer belangstelling mag rekenen van ondernemers. Toch is het aantal bedrijven dat investeringen uit de eigen middelen financiert enorm: maar liefst 83 procent geeft aan investeringen te betalen met 'eigen geld'. Zo'n 12 procent lijkt de komende jaren toch liever te gaan leasen. “Leasen is in opmars omdat bedrijven dan geen zorgen hebben over het onderhoud en de verzekering van het product”, zegt voorzitter Stephan van Beek van NVL. “Ook het feit dat er bij leasing het volledige bedrag gefinancierd wordt en niet slechts een deel, speelt bij de keuze een belangrijke rol. ”Verder verwachten bedrijven de komende drie jaar bedrijfsmiddelen te financieren door middel van crowdfunding. Dit percentage stijgt van 3 naar 9 procent.

Lagere omzet, minder investeringsbereidheid

Het onderzoek laat echter zien dat bedrijven die in 2015 een lagere omzet dan 5 miljoen hebben gedraaid, minder vaak bereid zijn om de komende jaren te investeren. Dat blijkt uit de index die tussen 2014 en 2015 een daling aangeeft van 3 punten (van 103 naar 100). Bedrijven die minimaal 5 miljoen aan omzet draaiden, gingen juist 7 punten omhoog (99 in 2014 naar 106 in het afgelopen jaar). “De investeringsbereidheid van het grotere middenbedrijf is stijgend”, aldus Van Beek. “Je kunt hieruit concluderen dat de komende jaren de economie voornamelijk wordt gestimuleerd door grote middenbedrijven.”


Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in