Overslaan en naar de inhoud gaan

Cybercriminelen mikken op Black Friday

De zwarte vrijdag wordt gekenmerkt door allerlei aspecten van uitverkoopgekte, zoals mensen die de hele nacht in een slaapzak voor de deur van een winkel gaan liggen tot mensen die uren en uren bezig zijn om het aanbod van allerlei websites met elkaar te vergelijken.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Kansen

Een ding hebben al die mensen gemeen: ze slapen nauwelijks zijn daardoor doodmoe en dus heel weinig op hun hoede. Cybercriminelen ruiken hier kansen om mensen in de luren te leggen. Met kunstig vormgegeven phishing-mails bijvoorbeeld maar ook met malware die wordt verstopt op internetpagina's van goed te boek staande ondernemingen.

Nep en namaak

De criminelen laten geen mogelijkheid onbenut om mensen te bestelen. Zo wordt websites van grote winkelketens nagemaakt, om mensen zogenaamd hun waardebonnen en vouchers te laten inleveren. In plaats daarvan worden de codes geregistreerd en gaan de misdadigers vervolgens naar de echte website van de winkel om een en ander te verzilveren.

Zelf onderzoeken

De kans bestaat dt websites worden geïnfecteerd met malware. Volgens Stephen Ward, directeur van bureau iSight uit de VS zijn grote bedrijven al enige tijd bezig om te kijken of hun websites schoon zijn. De kans is aanwezig dat de sites zijn besmet met de Modpos malware. Onderzoek moet uitwijzen of dat inderdaad het geval is. De malware hoeft niet alleen op websites te zitten, er is ook een variant voor elektronische kassa's (POS-terminals).


Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in