Overslaan en naar de inhoud gaan

Bijzondere crisis-app TU Delft zet eigen netwerk op

De app is nog in meer opzichten bijzonder. Zo kan hij worden verspreid en geïnstalleerd zonder dat er een mobiel of wifi-netwerk aanwezig is. De app past zich verder automatisch aan aan het type smartphone. Bij een installatie van een reguliere app zorgt de appstore dat de juiste versie naar de smartphone wordt gezonden, maar de Tribler-app is zelfcompilerend, meldt De Volkskrant.
Business
Shutterstock
Shutterstock

De Tribler-Android-app is ontworpen door wetenschappers van de TU Delft. Voor de communicatie maakt hij gebruik van Near Field Communication of Bluetooth. Zo kan ook de app van de ene smartphone op de andere worden overgebracht. De app maakt onderdeel uit van het Tribler-initiatief gericht op het beschermen van privacy op basis van 'onion routing'- principes die ook gebruikt worden in Tor-p2p-netwerken.

Verschillende toepassingen mogelijk

Door het karakter van het netwerk is geen centrale toezichthouder of appstore nodig, vertelt projectleider Johan Pouwelse in de Volkskrant. In het geval van een ramp, waarbij de mobiele netwerken zijn uitgeschakeld kan toch worden gecommuniceerd, zij het over beperkte afstanden. Maar het Tribler-netwerk biedt ook uitkomst wanneer de mobiele netwerken overbelast raken, bijvoorbeeld bij een ongeluk, een aanslag of gewoon bij een evenement waar te veel mensen tegelijk proberen de normale netwerken te gebruiken. Wanneer één toestel een verbinding met internet heeft, kunnen de anderen in het Tribler-netwerk er ook gebruik van maken. Een nadeel is wel dat de communicatie naar moderne maatstaven niet snel verloopt, iets meer dan 100 Kbps.

Pouwelse legt uit dat de bedoeling is dat de app niemands eigendom is. Daarom is het gebruik er van ook niet te blokkeren. De app is ook nog eens te vermommen bijvoorbeeld als een rekenmachine, zodat hij niet makkelijk ontdekt wordt bij een controle door opsporingsambtenaren.

De Tribler-app is nu beschikbaar voor Android. Aan een versie voor iOS en voor Windows Phone wordt nog gewerkt. Een eerste versie van de Android-Tribler-app is te downloaden via Github.


Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in