Overslaan en naar de inhoud gaan

Meer werkstress door technologie

De stress komt voornamelijk voort uit een te hoge werkdruk en onevenwichtige werk-privébalans, waarvan technologische ontwikkelingen veelal de boosdoener zijn.
wanhoop
© CC0 - Pixabay
CC0 - Pixabay

Maar liefst 52 procent van de medewerkers kan moeilijk met werkstress omgaan, blijkt uit onderzoek van Effectory International dat onlangs is uitgevoerd onder 46 Europese multinationals, waaronder 27 multinationals met het hoofdkantoor in Nederland.

"De stijging van stress wordt recentelijk veroorzaakt door een onevenwichtige werk-privébalans en een te hoge werkdruk", stelt Rogier van de Werf, consultant Effectory International. Dit komt volgens hem doordat medewerkers op dit moment worstelen met een constant en snel veranderende werkomgeving. "Minder dan de helft van de medewerkers, werkzaam in multinationals, ervaren hun werk-privébalans als goed. De meerderheid van de medewerkers geeft aan dat de werkdruk te hoog ligt".

De keerzijde van technologie

Technische ontwikkelingen zijn veelal de boosdoener van een onevenwichtige werk-privébalans. Het zorgt ervoor dat medewerkers moeilijk de knop van werk naar privé om kunnen zetten. Doordat medewerkers 24 uur per dag bereikbaar zijn, zijn zij meer tijd kwijt aan werk dan dat zij zich in eerste instantie realiseren. "Zelfs tijdens vakanties of vrije dagen blijven zij op de hoogte van wat er zich afspeelt op het werk. Een gebrek aan vrije tijd, waarin medewerkers zich volledig afsluiten van werk, kan één van de oorzaken zijn van een onevenwichtige werk-privé balans", aldus Van de Werf.

"Als je in de trein om je heenkijkt valt je op dat bijna iedereen bezig is met het bekijken van zijn e-mail, Facebook, Twitter of het nieuws. Mijn smartphone heeft mijn leven een stuk makkelijker gemaakt, maar het lukt mij hierdoor haast niet meer om helemaal te stoppen met werken", bekent de Effectory-consultant.

Meer werk met minder mensen

Tijdens de economische crisis werden veel organisaties gedwongen het aantal medewerkers flink te reduceren. Hoewel de economie inmiddels weer lijkt aan te trekken, kiezen veel organisaties ervoor om het aantal medewerkers niet uit te breiden. Ook hierdoor neemt de werkdruk verder toe.

Om het volledige potentieel van medewerkers te benutten dient werkstress, werkdruk en een werk-privébalans van een gezond niveau te zijn, benadrukt Effectory. Om die reden is het van groot belang voor organisaties om te sturen op bovengenoemde thema's. De lange termijn gevolgen van te veel werkstress, een te hoge werkdruk en een onevenwichtige werk-privébalans variëren van een verlaagde fysieke vitaliteit, psychologische stress, burnouts, langdurige ziekte en verminderde effectiviteit. "Deze gevolgen zijn zowel nadelig voor de medewerker als de werkgever", aldus Van de Werf.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in