Overslaan en naar de inhoud gaan

Pas nu op voor USB-C-kabels

Een technicus van Google is helemaal klaar met het fenomeen dat bij de introductie van een nieuw kabeltype, sommige producenten de markt bestormen met ondeugelijke kabels. Dat betekent vaak weggegooid geld maar soms zelfs een vroegtijdig einde van een net aangeschafte gadget.
USB Type C kabel
© Pixabay CC0 Public Domain
Pixabay CC0 Public Domain

Benson Leung zegt het monnikenwerk op zich te nemen om mogelijk gevaarlijke USB-C-type kabels te testen. Alle kabels van dit type die bij Amazon te koop zijn, gaat hij van commentaar voorzien. Hij oordeelt dat sommige producenten de specificaties 'schaamteloos' naar eigen inzicht interpreteren. Leung is goed bekend met alle ins en outs van de nieuwe USB-C standaard. Hij werkt bij Google aan de Chromebooks.

USB-C is de standaard voor de nabije toekomst. Steeds meer apparaten worden alleen nog met USB-C uitgerust, zoals de Nexus smartphones en de Chromebooks Pixel van Google en de nieuwste MacBooks van Apple. Koop je zo'n apparaat, moeten alle reservekabeltjes die in de loop der tijd op handige plekken zijn komen te liggen, worden vervangen. Kabeltjes van de apparatuurleverancier zelf zijn vaak verhoudingsgewijs erg duur. Onafhankelijke kabelfabrikanten springen doorgaans in dat gat, maar gaan daarbij niet altijd even zorgvuldig te werk.

Volgens Leung zijn de kabels van Belkin, iOrange-E, Frieq goed. Maar deze zijn ook bijna twee keer zo duur als een aantal kabeltjes dat niet aan de specificaties voldoet, constateert ArsTechnica. Leung somt in een review een heel aantal mankementen op aan de kabels. In veel gevallen is de interne weerstand veel te laag, waardoor er schade kan ontstaan aan de adapter, hub, pc of oplader. In veel gevallen lukt het opladen van een smartphone nog wel met de goedkope kabels maar levert vooral het laden van meer stroomvragende apparaten zoals Chromebooks een groot risico op.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in