Overslaan en naar de inhoud gaan

'Nieuwe politie-app groot privacy-gevaar'

Met de nieuwe app kunnen agenten identiteitsgevens die personen op opgeven ter plekke verifiëren. Nu moeten ze daarvoor bellen met het bureau. De agenten krijgen de nieuwe app op hun smartphone, die ze ook privé gebruiken. En daarin schuilt volgens Hoepman een groot gevaar: "Wat me zorgen baart is dat de agenten de telefoon ook privé gaan gebruiken. Het is al moeilijk zat om in een beschermde omgeving hackers buiten de deur te houden, maar 33.
Business
Shutterstock
Shutterstock

000 agenten die een telefoon met toegang tot zeer gevoelige informatie privé gaan gebruiken, dat is niet handig". Hoepman sprak zich over de kwestie uit tegenover Omroep Gelderland.

Neefje

"Een agent of zijn neefje wil een spelletje spelen bijvoorbeeld. Als dat apps zijn die software hebben waardoor je toegang krijgt tot de telefoon, is de kans levensgroot dat er ook toegang verkregen kan worden tot politie-informatie." Bij wijze van voorbeeld schetst Hoepman het scenario dat een agent wordt benaderd met een mailtje, met daarin de mededeling dat er een update beschikbaar is. Criminelen zetten in die update schadelijke software. Maar het kan ook zijn dat een malafide app-ontwikkelaar er per ongeluk achterkomt dat hij toegang heeft tot een telefoon van de politie.

Hoepman adviseert de politie de app uitsluitend te gebruiken in combinatie met telefoons die alleen voor het werk worden gebruikt: "Dan staat die telefoon rechtstreeks onder controle van deskundigen van de politie die bepalen wat er op die telefoon wordt geïnstalleerd. Daarmee beperk je de risico's enorm".


Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in