Overslaan en naar de inhoud gaan

Software VOC krijgt concurrentie van 'Dutch Software'

Op de vraag waarom hij naast het bestaande 'Software VOC' van brancheorganisatie Nederland ICT ook nog een rol ziet weggelegd voor een onafhankelijk initiatief antwoordt hij: "Ik wil samenwerking op termijn niet uitsluiten, maar op dit moment denk ik dat Dutch Software wel het nodige kan toevoegen wat betreft toegankelijkheid en transparantie. (...)."
Business
Shutterstock
Shutterstock

"Om lid te worden van de Software VOC moet je eerst lid worden van Nederland ICT. Dat levert voor veel bedrijven toch wel een aanzienlijke drempel op. Voor een bedrijf van 40 à 50 medewerkers komt de contributie voor Nederland ICT al gauw in de buurt van 5 à 6000 euro per jaar schat ik.
Verder is de Software VOC totaal niet transparant. Het is voor buitenstaanders bijvoorbeeld niet goed mogelijk om na te gaan welke bedrijven daarin meedoen. (..) Ja, er is een ledenlijst van Nederland ICT, maar daar staan ook bedrijven op die niet actief zijn met productsoftware. En het zijn ook alleen maar bedrijfsnamen, verder niets. Bij ons staan op dit moment ruim honderd bedrijven geregistreerd, met uitgebreide informatie per bedrijf. Bezoekers van onze site kunnen zoeken en filteren naar bedrijfssector waarop de ISV's zich richten en/of naar het type oplossingen waarmee ze die sectoren benaderen."

Op dit moment vermeldt de site van van Dutch Software in Nederland gevestigde softwarebedrijven, hun producten en afzetmarkten, aangevuld met gegevens over de betrokken VC’s, rankings, sectornieuws en met voor softwarebedrijven relevante bijeenkomsten. Alfrink denkt dat dat aantal ISV's op zijn site op korte termijn kan doorgroeien naar omstreeks 300.

Geen lidmaatschap

Bedrijven op de site van Dutch Software hebben zich merendeels niet zelf aangemeld, maar zijn door de site zelf verzameld uit 'openbare bronnen'. Van lidmaatschap of iets dergelijks kan dus niet worden gesproken. Vermelding op de site is dan ook kosteloos. Het verdienmodel voor Alfrink en zijn collega-oprichter Vincent Blijleven zal dan ook gelegen zijn de opbrengsten van kennisbijeenkomsten die het platform in de toekomst zal organiseren, over onderwerpen die het management van softwarebedrijven bezighouden, zoals channel-development, groeifinanciering, internationalisering en goed bestuur.

Alfrink: “Wij verbazen ons al geruime tijd over de gebrekkige transparantie van de softwaremarkt. Dit terwijl de productsoftwarebedrijven, ofwel ISV’s, met elkaar al vele jaren het snelst groeiende segment binnen de ICT vormen, onder meer dankzij internationale expansie. Het is onze doelstelling om met dit platform de branche niet alleen te verbinden, maar ook te versterken door kennisdeling en samenwerking heel gemakkelijk te maken. We gaan dit platform stapsgewijs uitbreiden en verdiepen. Tevens gaan we bij onze doelgroep, de softwarebedrijven, de behoefte aan aanvullende activiteiten onderzoeken en hier invulling aan geven.”
Alfrink zette eerder, volgens een vergelijkbare formule, al een regionaal platform op voor ICT-bedrijven in de provincie Utrecht.

Reactie Nederland ICT

René Corbijn van Nederland ICT zegt in een reactie: “Wij verwelkomen met belangstelling dit nieuwe initiatief. Kennisuitwisseling kan immers bijdragen aan de verdere groei en ontwikkeling van de sector. Daarvoor is echter meer nodig. Daarom organiseert de Software VOC seminars en bijeenkomsten en is actief als belangenbehartiger. Bijvoorbeeld op het gebied van onderwijs en arbeidsmarkt, innovatiebeleid en subsidieregelingen. Ook doen we periodiek onderzoek naar het belang en de positie van de Nederlandse softwaresector. De leden van de Software VOC dragen daar aan bij en denken mee over standpunten en nieuwe initiatieven.”


Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in