Overslaan en naar de inhoud gaan

Kinderen leren Kamerleden programmeren

De speciale CoderDojo wordt georganiseerd door Microsoft, Ziggo en ECP. Een CoderDojo is een gratis workshop voor jongeren tussen de 7 en 17 jaar, waarin zijn van alles leren over coderen, programmeren, websites, apps en software . Met behulp van coaches gaan de kinderen en aanwezige Kamerleden aan de slag met Scratch, een laagdrempelig programma waarmee je kunt leren programmeren.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

De initiatiefnemers hopen dat de Kamerleden zelf ervaren hoe eenvoudig programmeren kan zijn en vervolgens hun familie en collega’s hiervoor enthousiasmeren en overtuigen van het belang van programmeren. Na afloop ontvangen de Kamerleden een programmeercertificaat.

Belang van programmeren

Vacatures in de technologiesector zijn in Nederland steeds moeilijker te vervullen. In Nederland werken partijen samen, onder andere via CodePact, een initiatief van StartupDelta, gelanceerd door Neelie Kroes, om te zorgen dat meer jongeren de mogelijkheid krijgen kennis te maken met programmeren. In het hoofdlijnadvies dat Platform Onderwijs 2032 presenteerde op 1 oktober aan staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs staat dat digitale vaardigheden thuishoren in de vaste kern van het onderwijs. De toekomst van het onderwijs moet volgens het Platform voldoende kennis van nieuwe technologieën en de toepassing daarvan omvatten. ECP, Microsoft en Ziggo juichen het advies van het Platform van harte toe en roepen de Tweede Kamer op dat belang ook te onderschrijven.

CoderDojo-workshops

De CoderDojo-workshops worden buiten schooluren op vrijwillige basis gegeven door coaches met passie voor ICT. Deelnemers hoeven alleen een laptop mee te nemen of kunnen deze in bruikleen nemen. Naast het opdoen van technische skills stimuleert de aanpak
bovendien probleemoplossend denken en samenwerken. Inmiddels zijn er meer dan 700 actieve Dojo’s in meer dan 60 landen.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in