Overslaan en naar de inhoud gaan

ICANN voorziet hel en verdoemenis op internet

De aanleiding voor grote woorden is het mislukken van de overdracht van de eindverantwoordelijkheid over cruciale IANA-functies van de Amerikaanse overheid naar ICANN. Dat had eigenlijk per 1 oktober moeten plaatsvinden, maar is een jaar uitgesteld. Lopende onderhandelingen en vertraagde procedures liggen hieraan ten grondslag.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Het proces dat de zeggenschap over deze cruciale functies voor de werking van internet bij de Amerikaanse overheid weghaalt, is al jaren bezig. De alternatieve oplossing dat de zeggenschap bij de Verenigde Naties komt te liggen wordt door velen als een heel kwalijk vooruitzicht gezien. Toch is dat waar ICANN nu mee dreigt. Volgens de organisatie moet de internetgemeenschap nu zijn plannen voor eind december afronden anders dreigt het proces nog verder te vertragen en dat kan wel eens het einde betekenen van de ICANN-organisatie. Dat leidt dan tot de situatie dat VN die de zaak overneemt en het gevaar dat alle technici er de brui aan geven, met alle gevolgen van dien.

De ICANN presenteerde het doemscenario in een slide getiteld '5 risico's die we tegemoet zien als de transitie van het IANA Stewardship vertraagd of mislukt'. Daarin wordt een beeld geschetst hoe ICANN verdeeld raakt en instabiel. Technische commissies betrokken bij IANA kiezen hun eigen weg wat uiteindelijk leidt tot het einde van de logische infrastructuur van het internet. Overheden zullen een vaste grip op het internet eisen. Zij zullen zich beroepen op het feit dat het multistakeholder-model zoals dat nu zorgt voor de stabiliteit van internet, niet blijkt te werken.

De vertraging draait echter voor een belangrijk deel om een aantal veranderingen die de internetgemeenschap wil aanbrengen in de ICANN-organisatie. Zo ligt er een plan om de gemeenschap de mogelijkheid te geven individuele leden van het bestuur van ICANN naar huis te sturen. Ook wil de gemeenschap een veto hebben over de begroting van ICANN en meer inspraak in de besluitvorming. Het ICANN-bestuur ziet die veranderingen helemaal niet zitten.



Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in