Overslaan en naar de inhoud gaan

Het opvallendste nieuws volgens Ben van Lier

Op 14 december kopt de AG: “Elon Musk organiseert verweer tegen agressieve robot”. Het bericht is gebaseerd op de bekendmaking van Elon Musk dat hij samen met onder andere Amazon mogelijk 1 miljard dollar gaat investeren in een open en non-profit onderzoeksorganisatie naar Artificiele Intelligentie (AI) en ‘deep learning’ technieken.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Het doel van deze organisatie is de ontwikkeling van AI te bevorderen op een manier die volgens de oprichters optimaal bijdraagt aan het welzijn van de mensheid, zonder dat dit leidt tot financieel gewin voor de nieuwe organisatie.

Volgens de initiatiefnemers is een belangrijke reden voor de oprichting het bevorderen van kennisverspreiding over de ontwikkeling van AI. Tegelijkertijd willen zij voorkomen dat deze kennis in handen is en blijft van een beperkt aantal spelers. Uiteraard bedoelen ze met andere spelers grote Amerikaanse bedrijven zoals Google, Microsoft en Facebook die zelf ook grote investeringen doen in de ontwikkeling van AI en ‘deep learning’.

Naast het bedrijfsleven worden dit soort investeringen in de Verenigde Staten ook gedaan door bijvoorbeeld een overheidsorganisatie als DARPA die onlangs heeft aangekondigd intelligente software te gaan ontwikkelen die in staat is om zelfstandig jazzmuziek te spelen. De essentie van jazzmuziek wordt gevormd door improvisaties. Het leren spelen daarvan vraagt van software nieuwe eigenschappen zoals in real-time en zelfstandig door te voeren reacties als antwoord op veranderende patronen in de omgeving.

Niet alleen Amerikaanse partijen investeren in AI maar ook de drie Chinese grootmachten van het internet Baidu, Alibaba en Tencent roeren zich op dit terrein. Baidu heeft al aangekondigd voor 300 miljoen dollar een nieuw researchcentrum te ontwikkelen in Silicon Valley onder leiding van Andrew Ng, de voormalige onderzoeksleider van Google op het vlak van AI en deep learning.

Het begint er daarmee steeds meer op te lijken dat een internationale wedloop gaande is in de ontwikkeling van kennis noodzakelijk voor de toepassing van AI en deep learning. Een wedloop die past in de ontwikkeling van een Pax Technica zoals ik deze onlangs in mijn weblog uiteen heb gezet en daarmee onvermijdelijk ook een rol zal gaan spelen in de ontwikkeling van (autonome) wapensystemen.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in