Overslaan en naar de inhoud gaan

Forse groei vacatures riskant voor ICT-studenten

In het derde kwartaal werden meer dan 50.000 ICT-professionals gezocht. Dat waren er 47 procent meer dan in het derde kwartaal van 2014. Vooral ontwikkelaars zijn in trek; dat vak is goed voor ruim 43 procent van de vacatures tot nog toe, dit jaar. In dat vakgebied is ook sprake van een bovengemiddelde groei van de vraag, van 54 procent.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

De vraag naar architecten (+ 55 %), business consultants (+ 67 %) en security consultants (+ 76 %) stijgt nog sneller, maar bevindt zich wel op een beduidend lager niveau.

Te weinig afstudeerders

De stijging van de vraag gaat niet gepaard met een navenante stijging van het aanbod. Ook de achterblijvende instroom op hogescholen en universiteiten baart Yacht zorgen. “De aanwas vanuit hogescholen en universiteiten kan onvoldoende in de vraag voorzien", laat Arco Elsman, directeur Yacht IT, optekenen in het persbericht over de vacatures in het derde kwartaal. "De afgelopen jaren was het aantal HBO/WO schoolverlaters informatica minder dan 5000 per jaar. Dit betekent dat informaticastudenten al geruime tijd voordat ze het diploma behalen door ICT-organisaties benaderd en binnengehaald zijn. Dit zal de komende jaren alleen nog maar sterker worden.”

Elsman verbindt dar zelf geen waardeoordeel aan. Maar het persbericht signaleert wel dat het in dienst nemen van ICT'ers nog voor ze afgestudeerd zijn, deze groep kwetsbaar als het economisch minder gaat. ICT'ers zonder diploma staan dan immers het zwakst.


Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in