Overslaan en naar de inhoud gaan

CBP: DigiD moet veiliger

Met de 'digitale identiteit' kunnen burgers inloggen op sites van de overheid, zoals de Belastingdienst. Het gevaar zit hem in phishing. Daarbij lokken criminelen nietsvermoedende mensen naar nepwebsites, waar ze hun gebruikersnamen en wachtwoorden kunnen invoeren, in de overtuiging dat ze inloggen bij de overheid. Als criminelen de gegevens hebben, kunnen ze bijvoorbeeld toeslagen aanvragen of een belastingteruggave op hun eigen rekening laten storten.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Code via sms verplicht

De waakhond noemt ook een mogelijke oplossing: stuur mensen standaard een sms met een code, die ze moeten invoeren als ze hun gebruikersnaam en wachtwoord hebben ingevuld. Zoiets gebeurt al wanneer mensen via de site van hun bank geld willen overmaken. Bij DigiD bestaat de mogelijkheid al wel, maar die is vrijwillig.

Het CBP onderzocht de veiligheid, nadat duizenden mensen per ongeluk hadden geprobeerd in te loggen op de site van Digi-D, een Brabants reclamebureau. Het bedrijf sloeg zowel hun gebruikersnamen als hun wachtwoorden op. In die bestanden stonden meer dan 12.000 actieve DigiD-gebruikersnamen, en bij meer dan 8500 namen stond ook het wachtwoord. Als die gegevens in handen waren gekomen van kwaadwillenden, zouden ze toegang hebben gekregen tot de belastinggegevens van de burgers. Ook hadden ze allerlei toeslagen kunnen aanvragen. Volgens het CBP is dat voor zover bekend niet gebeurd.

Account geblokkeerd

De DigiD-accounts zijn geblokkeerd en het reclamebureau slaat de gebruikersnamen en wachtwoorden niet meer op. Maar het CBP zegt dat ook 'in andere situaties misbruik kan worden gemaakt van DigiD-inloggegevens'.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in