Overslaan en naar de inhoud gaan

Apple ontwijkt 59 miljard aan belasting

In totaal loopt de Amerikaanse gemeenschap per jaar 90 miljard aan inkomsten mis doordat multinationals via mazen in de wet een belangrijk deel van hun omzet aan kunnen houden bij dochterbedrijven in een belastingvriendelijke klimaat.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

Apple is daarbij de grootste belastingontwijker door een bedrag van 181,1 miljard dollar onbereikbaar te houden voor een Amerikaanse belastingaanslag. Daarbij voorkomt het bedrijf een heffing 59,2 miljard dollar. De cijfers komen van Citizens for Tax Justice, een burgerbelangengroep. Apple betaalt nu in de belastingvriendelijke oorden slechts 2,3 procent belasting over de winsten die het bedrijf buiten de VS maakt.

"Het mislopen van 90 miljard aan potentiële belastinginkomsten elk jaar is een heel ernstige zaak", zegt een hoogleraar van de George Washington University tegen Ars Technica. Hij noemt een aantal onderwijsprogramma's in de VS die nu de nek om zijn gedraaid door bezuinigingen die niet nodig waren wanneer deze bedrijven gewoon hun plicht vervullen. Ter vergelijking: de complete Nederlandse begroting voor 2016 bedraagt 262 miljard euro (295 miljard dollar)

Microsoft en Google geen haar beter

Microsoft krijgt ook van de belangenvereniging om de oren. Tussen 2007 en 2014 groeide het in het buitenland aangehouden kapitaal van 7,5 naar 108,3 miljard dollar. Daarmee steeg Microsoft op de lijst met belastingontduikers naar plaats drie, met een ontweken belastingafdracht in de VS van 34,5 miljard dollar.
De gewraakte multinationals verduisteren hun methoden ook steeds beter. In 2009 rapporteerde Google nog dat het bedrijf 25 van dergelijke dochterondernemingen in belastingvriendelijke klimaten aanhield. In 2010 waren dat er nog maar twee. Uit een wetenschappelijk onderzoek uit 2012 blijkt echter dat de overige 23 bedrijven op dat moment nog altijd actief zijn.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in