Overslaan en naar de inhoud gaan

3 frisse Big Data-initiatieven

Stichting de Nationale DenkTank werpt zich elk jaar op een urgente maatschappelijke kwestie en zoekt dan naar oplossingen die de Nederlandse samenleving vooruit kunnen helpen. In 2014 was het onderwerp van hun studie Big Data.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

De leden van deze denktank – 23 bright young minds afkomstig uit een slordige 14 universiteiten in binnen- en buitenland- vielen stuk voor stuk in de categorie ‘niet gehinderd door enige kennis van Big Data’. En dat werkte verfrissend. Zo viel het ze op dat ze van alle 400(!) experts die ze raadpleegden over wat Big Data nu precies was, volkomen uiteenlopende antwoorden kregen. Zó uiteenlopend dat ze maar hun eigen definitie hebben opgesteld over wat Big Data nu eigenlijk is:

“Big Data is de enorme toename van mogelijkheden om data te genereren, delen, combineren en analyseren, die leidt tot nieuwe inzichten en een nieuwe manier van redeneren.”

De volgende stap was dat ze met de kennis en inzichten uit die rondgang gingen nadenken over nieuwe toepassingen van Big Data en over toepassingen om de negatieve aspecten –privacyschending en bigbrothertaferelen- te pareren.

Op het SAS Forum 2015 in Nieuwegein presenteerden ze de drie meest aansprekende initiatieven:

1: Hack je hokje:
Hack je Hokje geeft gebruikers de mogelijkheid te kiezen vanuit welk profiel (‘hokje’) zij benaderd worden door online adverteerders. Dat stimuleert internetgebruikers én adverteerders om na te denken over een minder persuasieve wijze om informatie en producten bij het juiste publiek te krijgen. Een deelnemer kan dus googelen als bijvoorbeeld een wetenschapper van 70 of juist als kunstenaar van 22 en zo ervaren dat Google op basis van die profielen heel verschillende zoekresultaten presenteert. Meer info

2: Pacmed
Vooral in de huisartsenpraktijk kan Big Data van grote waarde zijn. Huisartsen worden namelijk geconfronteerd met een enorme diversiteit aan patiënten en kunnen onmogelijk alle medische informatie over de vele verschillende specialismen verwerken. Big Data analyses op de enorme hoeveelheden (anonieme) medische data kunnen artsen aanvullende ondersteuning bieden bij het nemen van medische beslissingen en bijdragen aan medisch onderzoek. Zo kan in kaart worden gebracht bij patiënten met welke kenmerken welke behandeling het juiste effect heeft en kunnen bijvoorbeeld onverwachte bijwerkingen, geneesmiddeleninteracties en verbanden tussen ziekten ontdekt worden. Meer info

3: Datawijzer
De meeste gebruikers (93 procent) van websites en applicaties accepteren ongelezen ellenlange juridisch geformuleerde cookieverklaringen, privacyregelementen en gebruikersvoorwaarden.Tevens worden gebruikers momenteel alleen geïnformeerd over de soort data waar een applicatie of website gebruik van wil maken. Het is echter onduidelijk wat er precies met deze data gebeurt.
Met de icoontjes van DataWijzer krijgen gebruikers van applicaties en websites in één oogopslag een duidelijk beeld van wat er met hun persoonsgegevens gebeurt. Hierdoor kunnen ze een weloverwogen keuze maken of ze dit acceptabel vinden. De DataWijzer leidt zo tot bewustere gebruikers, die mogelijk strengere eisen gaan stellen aan applicaties en websites over het gebruik van persoonsgegevens. Meer info

Een compleet overzicht van alle ideeën en initiatieven rond Big Data van de Nationale DenkTank is te vinden via deze link.
Dit jaar richt de Nationale DenkTank zich weer op een nieuw onderwerp: het leren van de toekomst. De onderzoeksvraag is als volgt geformuleerd: Hoe kunnen we het leren in Nederland zo organiseren en faciliteren, dat het talent van de individuele leerling tot bloei komt en dat het leren beter aansluit bij de permanent veranderende omgeving?

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in