Overslaan en naar de inhoud gaan

Werkloosheid raakt oudere ICT'er hard

Het UWV vergeleek op verzoek van De Volkskrant bruto maandlonen vóór en ná de WW-uitkering van tienduizenden personen die in de jaren 2012 en 2013 werkloos werden. Het onderzoek beperkte zich tot personen die vanuit de WW of binnen een half jaar na afloop van het recht erop een nieuwe baan vonden.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

Daarbij blijkt dat hoe ouder de persoon in kwestie is en hoe hoger zijn of haar opleidingsniveau, hoe hoger de terugval. Hoger opgeleide 55-plussers die een nieuwe baan vonden, moesten daarvoor 17 procent inleveren. Gemiddeld ligt die terugval voor 55 -plussers op 9 procent. Hoogopgeleide personen van 45 tot 55 jaar die een nieuwe baan vonden, leverden 15 procent in. In de andere leeftijdscategorieën kwam de terugval niet boven de 10 procent. Bij ongeschoolden zelfs niet boven de 4 procent

Bijna een kwart ingeleverd

Bijzonder hard geraakt worden de hoogopgeleide ouder ICT'ers. 55-plussers werkzaam in de informatica leverden gemiddeld 24 procent in als ze een nieuwe baan vonden. Ook oudere ICT'ers met middelbare opleiding gingen er fors op achteruit: gemiddeld 21 procent. Daarmee verloren ze nog iets meer dan de economisch-administratieve medewerkers van 55-plus: die leverden 20 procent in.

Overigens vertellen procenten natuurlijk niet het hele verhaal. De relatieve achteruitgang voor oudere ICT'ers was fors, maar ze verdienden gemiddeld ook het meest van alle 55-plussers in loondienst. Ook na de forse terugval verdienen ze gemiddeld nog altijd bruto zo'n 4400 euro per maand; dat is enkele honderden euro's meer dan hun best verdienende lotgenoten.

Anderzijds: er zijn ook veel 55-plussers die geen nieuwe baan vinden na onvrijwillig ontslag. In 2014 was dat 46 procent. Voor deze groep is de inkomensval waarschijnlijk veel forser, tenzij ze een succesvolle carrière als zzp'er hebben weten op te bouwen. Welk aandeel de Informaticasector levert aan het contingent 55-plussers dat geen nieuwe baan vindt, is niet bekend.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in