Overslaan en naar de inhoud gaan

IBM kan eindelijk nanotube-transistor maken

Transistoren op basis van nanobuisjes zijn in principe een uitkomst voor de bouw van toekomstige computers, het probleem is allee dat er nog niemand in was geslaagd om een goedkope productiemethode te bedenken. IBM heeft nu een stapje in de goede richting gezet door de nanobuisjes te verbinden met elektrische contacten.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Wisselwerking

Een nanobuisje bestaat uit koolstofatomen die zijn gerangschikt in de vorm van een cilinder. Die buis is zeer stabiel en het valt niet mee om er een extern contactje aan vast te maken. Bestaande technieken zoals solderen zijn op die kleine schaal vrijwel onmogelijk toe te passen. Langs chemische weg valt er echter wel een verbinding te maken, door het metaal te laten reageren met de koolstof van het buisje. Op het grensvlak tussen metaal en koolstof ontstaat een nieuwe chemische verbinding.

Klein

In het lab is het al gelukt om contacten met een grootte van slechts 10 nanometer te koppelen aan een nanobuisje. Op de foto zien we een reeks contacten met op ongeveer en kwart van de breedte vanaf rechts heel slecht zichtbaar het nanobuisje. Ter vergelijking: de huidige spoorbreedte (de afmeting van de kleinste elementen op een chip) is momenteel 14 nanometer.

We zijn er nog niet

Het is bemoedigend dat het team van IBM er n is geslaagd om een verbinding te maken tussen metaal en koolstof, maar dat is slechts het begin. "We hebben nog heel wat werk te doen", zegt Wilfried Haensch, de leider van het onderzoeksteam. En dat werk moet redelijk snel gebeuren, want IBM heeft voor het jaar 2020 zijn eerste nanobuisjes-chip al aangekondigd. Een probleem dat nog moet worden opgelost is het "seksen" van de nanobuisjes. Met dat proces wordt een schifting gemaakt tussen de puur geleidende en de halfgeleidende nanobuisjes. Alleen de laatste variant kan worden gebruikt in computerschakelingen.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in