Overslaan en naar de inhoud gaan

'Digitalisering zit overheid nog niet in het DNA'

Deze verontrustende conclusie trekt adviesbedrijf Dicitas dat de rijksbegroting voor 2016 via 'close reading' navlooide op IT-bestedingen.
Maatschappij
Shutterstock
Shutterstock

Dat de overheid digitalisering onvoldoende serieus neemt, kwam volgens de onderzoekers ook naar voren uit de 'algemene' bewoordingen waarmee er over wordt gesproken. De meeste departementen spreken over digital als ‘toepassing van technologie op publieke middelen’. Sommige departementen gaan al een stap verder en spreken over digital als ‘inzet van gedigitaliseerde publieke middelen voor het generen van maatschappelijke baten’. “Het lijkt alsof digitalisering er aan de haren wordt bijgesleept”, zegt Dictas' manager strategy and analytics Samuel Pronk. “De overheid voelt ook wel dat ze er iets over moet zeggen, maar het probleem is dat het nog niet in haar DNA zit. Hierdoor blijft zij op dit gebied enorm achterlopen.”

Regels geteld

Dictas scande diverse begrotingen van ministeries en departementen op woorden als Digital, Social, Mobile, Analytics, Cloud, Internet of Things en Cyber Security (DSMACITCS). Voor alle onderzochte begrotingen geldt dat ‘ICT’ het meest voorkomt in de Rijksbegroting van 2016, namelijk 420 keer. Deze wordt opgevolgd door digital/digitaal (270), cyber (141) en data (79). Van de in totaal 2.215 begrotingsregels bleken er slechts 54 over digitalisering te handelen.


Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in