Overslaan en naar de inhoud gaan

Nederland loopt risico van 2,75 miljard dollar door cyberaanvallen

Cyberaanvallen zouden in de drie grootste steden van ons land 2,75 miljard dollar van het bruto binnenlands product (BBP) in gevaar kunnen brengen, becijferde Lloyd’s, dat onderzoek deed naar de grootste risico’s en daarbij economische impact voor 301 steden wereldwijd.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Voor de drie grootste steden van Nederland is het instorten van de beurs, die 7,67 miljard dollar van het BBP in gevaar zou brengen, de grootste economische dreiging. Dit wordt gevolgd door het risico op overstromingen voor 4,28 miljard dollar.

Door mensen veroorzaakte risico's bedreigender

Na het risico op cyberaanvallen volgen olieprijsschommelingen voor 2,53 miljard dollar en epidemieën voor 2,07 miljard dollar. In totaal zouden de door mensen veroorzaakte risico’s 13,43 miljard dollar kunnen kosten voor de Nederlandse economie. Natuurrampen, zoals epidemieën en overstromingen, zouden de Nederlandse economie 7,35 miljard dollar kunnen kosten. Door mensen veroorzaakte risico’s vormen dus een belangrijkere dreiging voor de economische productiviteit dan traditionele fysieke rampen zoals overstromingen, aardbevingen en droogte.

20 miljard dollar risico

Uit de Lloyd’s City Risk Index blijkt dat Amsterdam, Rotterdam en Den Haag in het komende decennium samen 213,06 miljard dollar van het BBP genereren. Bijna 10 procent van deze economische groei loopt gevaar door de combinatie van achttien door de mens veroorzaakte risico’s en natuurlijke bedreigingen.

“We zijn ons allen bewust van het gevaar van natuurrampen en hebben daar solide noodplannen voor klaarliggen. Dit rapport laat zien dat de door de mens veroorzaakte risico’s, zoals cyberaanvallen, steeds belangrijker worden in economieën over de hele wereld. Echter, aangezien de aard van risico’s verandert, is het cruciaal dat bedrijven en overheden klaar zijn om deze risico’s efficiënt te leiden. Verzekeringen spelen een grote rol in het verminderen van deze risico’s”, reageert Ralph van Helden, directeur van verzekeringsmaatschappij Lloyd’s Benelux.

Lloyd’s City Risk Index 2015-2025 is een samenwerking van een gezamenlijk onderzoek tussen Lloyd´s en de Cambridge Centre for Risk Studies van de University of Cambridge Judge Business School.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in