Overslaan en naar de inhoud gaan

KPN: uitbreiding aftapbevoegdheden in strijd met grondwet

Dat heeft KPN in een reactie laten weten aan nu.nl naar aanleiding van de conceptwet die minister Plasterk van Binnenlandse Zaken in juli presenteerde.
Business
Shutterstock
Shutterstock

De nieuwe Wet op de Inlichtingen en Veiligheidsdiensten (Wiv) moet de aftapbevoegdheden van inlichtingendiensten AIVD en MIVD fors vergroten. Volgens de nieuwe plannen mag ook kabelgebonden verkeer worden afgetapt. Daar valt ook mobiel bel- en dataverkeer onder, omdat dat vanaf de zendmast via de kabel loopt.

Tot nu toe mochten de veiligheidsdiensten alleen op grote schaal aftappen op niet-kabelgebonden communicatie, zoals satellietverkeer.
Volgens de nieuwe wet moeten telecombedrijven en aanbieders van communicatienetwerken verplicht meewerken aan het op grote schaal onderscheppen van communicatie.

In strijd met communicatiegeheim

KPN vindt die nieuwe verplichting in strijd met het in de Grondwet vastgelegde communicatiegeheim. Verder vindt KPN dat er geen rekening is gehouden met de kosten die bedrijven voor verplichte medewerking aan de nieuwe wet moeten maken. Ook Tele2 uitte al kritiek op het feit dat straks alle extra kosten die bedrijven maken om aan de nieuwe Wiv te voldoen, voor rekening zijn van die bedrijven.

Niet proportioneel

Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland vragen zich af of de uitbreiding van de bevoegdheden van de veiligheidsdiensten "in alle gevallen noodzakelijk en proportioneel is". De werkgeversorganisaties denken dat de huidige, gerichte internettap voldoende is voor de inlichtingendiensten om hun taken uit te kunnen voeren.

Ook VNO-NCW en MKB-Nederland vinden het zorgelijk dat de kosten voor de uitbreiding van de wet bij het bedrijfsleven wordt gelegd. De organisaties vrezen bovendien voor de gevolgen voor het investeringsklimaat in Nederland en zijn bang dat de organisaties vertrouwelijke bedrijfsgegevens gaan lekken, wanneer alle aanbieders van communicatiediensten moeten meehelpen met aftappen.


Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in