Overslaan en naar de inhoud gaan

Intel investeert in Delftse supercomputer

Kwantumcomputers zijn in theorie in staat zeer snel en efficiënt gigantische hoeveelheden data te verwerken en analyseren. Daardoor kunnen in de toekomst mogelijk complexe problemen worden opgelost die de huidige computertechnologie ver te boven gaan. De technologie is niet voor thuisgebruik, maar zou de wetenschap wel met reuzensprongen vooruit kunnen helpen.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Belangrijke mijlpaal

Het onderzoek is tijdrovend en duur en de uitkomst onzeker. "Het zal nog zeker tien tot vijftien jaar duren voordat er een volledig werkende quantumcomputer is", aldus directeur Michael Mayberry van Intel Labs, de onderzoeksdivisie van 's werelds grootste chipmaker. De samenwerking met QuTech noemde hij evenwel 'een belangrijke mijlpaal'.

Intel en QuTech gaan er vanuit dat geen bedrijf of organisatie alleen een kwantumcomputer kan ontwikkelen. Alleen door hoogwaardige wetenschap te koppelen aan hoogwaardige techniek kunnen de komende jaren stappen worden gezet. Daarbij is kennis van de chipindustrie essentieel, aldus hoofdonderzoeker Lieven Vandersypen van QuTech.

Prominent uithangbord

Het kabinet maakte begin juni al bekend dat het de komende tien jaar 135 miljoen euro steekt in het Delftse onderzoek naar kwantumtechnologie. Het beschouwt QuTech, dat ook financieel gesteund wordt door Microsoft, als een prominent uithangbord van de BV Nederland.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in