Overslaan en naar de inhoud gaan

Het opvallendste nieuws volgens Remko Helms

Machine learning, ofwel computers die zelf leren, staat erg in de belangstelling. Met zelflerende computers kunnen applicaties worden ontwikkeld die bijvoorbeeld frauduleuze betalingen kunnen herkennen. Een van de technieken die hiervoor worden gebruikt zijn neurale netwerken, wat begint met het trainen van het neurale netwerk. Het krijgt bijvoorbeeld betalingen voorgeschoteld en leert zelf daar fraude in te herkennen door te kijken naar bepaalde parameters.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Denk aan bedrag, tijdstip, land et cetera. Belangrijk hierbij is dat bekend is welke betaling frauduleus is en welke niet. Wanneer het neurale netwerk uitgebreid getraind is, en de kans op onterechte detectie van fraude zo klein mogelijk is, kan het worden ingezet in de praktijk.

Meer voorbeelden

Dit is slechts een van de vele toepassingen van machine learning. Watson van IBM is een ander voorbeeld en is bekend geworden doordat deze in staat was om quizvragen te beantwoorden en zo zijn menselijke tegenstander in de quiz Jeopardy kon verslaan. Tegenwoordig is machine learning ook een belangrijk onderdeel van het platform van technologiegiganten zoals Facebook en Google.

Smerige content opsporen

Zij krijgen grote hoeveelheden data te verwerken waaruit bijvoorbeeld discriminerende opmerkingen of ongewenst bloot moet worden herkend, iets wat onmogelijk met de hand kan worden gedaan. Deze technologiegiganten zijn daarmee sterke voortrekkers in het verder ontwikkelen en toepassen van machine learning technologie. Des te opmerkelijker dat een van deze bedrijven, Google, deze technologie nu als open source beschikbaar stelt.

Goed voorbeeld

Ze volgt daarmee het voorbeeld van Tesla dat zijn accutechnologie voor de buitenwereld heeft opgesteld. Hierdoor komt geavanceerde machine learning technologie ter beschikking van een grote groep ontwikkelaars en bedrijven en kan de toepassing van deze technologie een grote vlucht nemen. Dit is goed nieuwe voor bedrijven die big data en analytics initiatieven zijn gestart, machine learning is namelijk een van de belangrijke pijlers hiervan. Misschien dat er dan eens echt interessante big data en analytics toepassingen komen die het niveau van eenvoudige tabellen, grafieken en wat statistiek overstijgen.

Big Data

Ovrigens krijgen Big data en analytics binnenkort nog een boost met het beschikbaar komen van het EU Data Portal. Hierin is Open Data uit vele bronnen verzameld, in totaal van meer dan 200.000 data sets, en vooral beter toegankelijk gemaakt. Deze open data kan voor bedrijven ook een waardevolle verrijking van hun eigen data betekenen waardoor nieuwe analyse en inzichten mogelijk worden. Kortom, het is een mooie week voor iedereen die zich bezig houdt met big data en analytics.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in