Overslaan en naar de inhoud gaan

Windows 10: wat is de stand van zaken?

De introductie van Windows 10 verliep eigenlijk niet veel anders dan de introductie van andere grote stukken programmatuur. Dat wil zeggen: sommige mensen die heel graag de nieuwe software meteen hadden willen hebben, vissen achter het net. Terwijl anderen, die nauwelijks behoefte hebben aan Windows 10, doen wat ze kunnen om de nieuwe code buiten de deur te houden maar daar niet in slagen. In de eerste 24 uur dat Windows 10 beschikbaar was, is de code al 14 miljoen keer gedownload.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Nu staat de teller op ruim het dubbele daarvan.

Verschillen met oudere Windows-versies

Bij tests blijkt, dat Windows 10 ongeveer even snel is als zijn voorgangers Windows 7 en Windows 8.1. Niet veel verschil dus behalve bij het starten van het systeem. Dan is Windows 10 een stuk sneller gereed dan zijn voorgangers. Wat wel opvalt is, dat Windows 10 een stuk meer fouten bevat dan de vorige versies. Microsoft heeft dan ook al snel een aantal grote patches moeten uitbrengen.

Browserproblemen

Wie Windows 10 op zijn systeem zet, rijgt daar meteen de nieuwe browser Edge bij, of hij of zij dat nou wil of niet. Ook in Edge zitten de nodige foutjes en de meest vreemde daarvan is, dat support voor Silverlight in eerste instantie ontbreekt. Dat betekent dus, dat bepaalde websites van Microsoft zelf niet bekeken kunnen worden. De gebruiker zal dat moeten corrigeren via de InTune website. Ook klagen gebruikers erover, dat downloads altijd in dezelfde map terechtkomen. Bij FireFox is dat wel gebruikelijk, mensen die Internet Explorer gewend zijn moeten er stevig aan wennen.

Ecosysteem

Een groot voordeel van Windows 10 is het UWP, of wel het Universal Windows Platform. Dat is een omgeving waarin toepassingen en apps gebruik maken van dezelfde basis en daardoor ook naadloos met elkaar kunnen communiceren. Dit zorgt voor gebruiksgemak en een verhoogd productiviteit. Alle bevindingen van The Register staan hier.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in