Overslaan en naar de inhoud gaan

Wat doet een beheerder met de tijd die vrijvalt dankzij de cloud?

Die conclusie valt te trekken uit onderzoek dat BetterCloud uitvoerde onder 1500 IT-beheerders die verantwoordelijk zijn voor Google Apps of Office 365. Gemiddeld hadden deze beheerders 15 jaar werkervaring; de tijd voor de cloud hebben velen dus aan den lijve ondervonden.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Veel minder tijd kwijt aan routinetaken

Van de ondervraagden hebben zes op de zeven ervaren dat ze door de overgang naar cloud-apps minder tijd kwijt zijn aan routinetaken als gepland en ongepland onderhoud, het beheer van opslagfaciliteiten, gegevensherstel en upgrades. Beheerders van organisaties die er vroeg bij waren, in de cloud, besparen meer tijd dan organisaties die nog op weg zijn. Van de beheerders die al voor de volle 100 procent over zijn, zegt 94 procent minder tijd kwijt te zijn aan routinetaken. Dat zakt naar 78 procent van de beheerders die verwachten de overgang pas over 10 jaar af te ronden. Dat is geen verrassende uitkomst. Naarmate er meer in huis staat, zullen de effecten van de cloud op de beheerstaken minder zijn.

Dat effect is wel vrij fors, blijkt uit cijfers van de beheerders van organisaties die al geheel of nagenoeg geheel over zijn. De tijdbesparing ligt, afhankelijk van het taakveld, tussen de 20 en de 27 procent.

Kans om IT waardevoller te maken voor de organisatie

Die vrijgevallen tijd kun je heel goed gebruiken om de IT waardevoller voor je organisatie te maken, blijkt uit antwoorden van 120 beheerders die ingingen op het verzoek om te beschrijven welke taken ze nu kunnen oppakken dankzij de overstap op de cloud. Volgens BetterClouds zijn die antwoorden samen te vatten in 6 taakvelden die (meer) aandacht kunnen krijgen:

  • Verbeteren van de samenwerking binnen de organisatie en training van eindgebruikers
  • Verbeteren van de productiviteit van de niet-IT-collega's door applicatie-integratie en -ontwikkeling
  • Verbeteren van de IT-infrastructuur en de beveiliging
  • Strategisch plannen van de uitbouw van het cloudgebruik
  • Uitvoeren van speciale projecten, zoals het opstellen van een BYOD-beleid of het uitbouwen van het intranet
  • Professionele ontwikkeling en meer focus op de niet-routinematige kanten van IT-werk

Zeker, de cloud vormt een enorme uitdaging voor IT-beheerders. Door het verschuiven van taken naar aanbieders van cloud-apps vervalt een deel van de rationale voor hun werk. Met de verwachte groei in het gebruik van cloud apps - de onderzochte beheerders voorzien een groei met een factor 2 tot 2,5 richting 15 tot 20 cloud-apps - wordt die uitdaging er niet kleiner op.

Voorkom dat uitdaging een probleem wordt

Maar IT-beheerders kunnen voorkomen dat die uitdaging een probleem wordt. Voor wie zich goed voorbereidt en de mogelijkheden grijpt waar deze zich voordoen, wordt het werk alleen maar leuker, concludeert BetterClouds. 'Voor iedere beheerder biedt de cloud de mogelijkheid om zijn rol uit te breiden en korte metten te maken met de kostenfactor-perceptie die IT-afdelingen vaak als een brandmerk meedragen. Een cloud-beheerder moet nadenken over wat hij voor elkaar kan krijgen wanneer hij niet langer gehinderd wordt door routinetaken. Zou je de beveiliging willen verhogen? De samenwerking verbeteren? Een certificaat behalen? Iedere beheerder stelt een andere agenda, afhankelijk van waar zijn organisatie behoefte aan heeft. Maar met meer tijd en minder werkdruk hebben cloud-IT-beheerders een kans dragers van innovatie in hun organisatie te worden en echt werk te maken van een nieuwe rol: het verruimen van de mogelijkheden van hun organisatie."

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in