Overslaan en naar de inhoud gaan

Windows 10 kan je internetverbinding kapen

De mogelijkheid om Windows 10-pc's onderdeel te maken van een peer-to-peernetwerk zit in een dienst die Microsoft enigszins verhullend Windows Update Delivery Optimization (WUDO) heeft gedoopt. Die optimalisatie impliceert dat de pc waarop WUDO draait, ingezet kan worden om updates naar andere pc's te uploaden.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Dat kan in je voordeel uitpakken, natuurlijk. WUDO kan het verkrijgen van updates en apps uit de Windows Store versnellen wanneer er van een beperkte of onbetrouwbare internetverbinding sprake is, of wanneer meer dan één Windows 10-pc aan het netwerk hangt. Maar het betekent ook dat Microsoft gebruik kan maken van je upload-capaciteit.

Zonder toestemming vooraf

De verrassing schuilt in het feit dat Microsoft daarvoor niet om toestemming vraagt. Standaard staat de peer-to-peerfunctionaliteit ingesteld op delen van de downloads met andere pc's, zowel lokaal als elders op het internet. Microsoft verzekert daarbij wel dat er geen persoonlijke gegevens worden geüpload. WUDO creëert lokaal namelijk een cache waar de downloads van updates en apps tijdelijk worden bewaard - hoe tijdelijk zegt Microsoft niet - voor doorgifte aan anderen. En dat is de enige bron die WUDO aanboort, aldus Microsoft.

Ook met deze geruststelling zal niet iedereen ervan gediend zijn om opgenomen te worden in een peer-to-peernetwerk van Microsoft. Dat kan bovendien ook een beveiligingsrisico opleveren, menen sommige experts op dat terrein. In dat geval kan men WUDO beperken tot het eigen lokale netwerk of helemaal uitschakelen. Dat moet via het Instellingen-menu, Updates & beveiliging, Windows Update, Geavanceerd. Wie eenmaal in dat menu is aangeland, kan de functie met een schuifknopje in- en uitschakelen, en - als-ie is ingeschakeld - WUDO beperken tot het lokale netwerk door het juiste vinkje aan te klikken.

Overigens gebruikt Microsoft WUDO naar eigen zeggen niet bij de distributie van Windows 10.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in