Overslaan en naar de inhoud gaan

Windows 10 bespioneert je

Bij Windows 95 verdwenen gegevens over surfgedrag van de gebruiker in een geheim bestand, dat de naam Index.dat droeg. Dat bestand onttrok zich aan vrijwel elke waarneming en mocht je het al willen bekijken met bijvoorbeeld een sector-editor dan kreeg je alleen wartaal op het scherm te zien. Bij een defragmentatietool, bedoeld om de chaos op de harde schijf in beeld te brengen en te corrigeren, zag Index.dat er uit als een zwart vlak.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Betere performance

Index.dat is - zo stelde Microsoft ooit - bedoeld om de performance van het systeem te verbeteren. Zo staat het ook beschreven op Wikipedia. Ook onder Windows 10 is dat het argument voor het bijhouden van de persoonlijke gegevens. Bij Windows 95 was het nog een stiekeme actie, die door hackers werd ontmaskerd, bij Windows 10 is het aangekondigd in de gebruiksovereenkomst. U weet wel, die lap tekst van 50 pagina's die iedereen haast gedachteloos wegklikt. Toch staat daar precies in welke gegevens worden verzameld, neem maar eens een kijkje.

Uitschakelen

Gelukkig hebben we nu, in tegenstelling tot de situatie bij Windows 95, Windows 98 en Windows 2000, de mogelijkheid om het spionagegedrag van Microsoft een halt toe te roepen. Bijvoorbeeld door handmatig de parameters van het systeem aan te passen.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in