Overslaan en naar de inhoud gaan

Nokia verkoopt kaartentak aan autobouwers

De autobouwers betalen 2,8 miljard euro voor HERE en de deal zal waarschijnlijk in het eerste kwartaal van volgend jaar worden afgerond. Onder meer toezichthouders moeten nog goedkeuring geven. Nokia denkt een boekwinst van een miljard euro te behalen op de verkoop.
Kaart
© Google Maps
Google Maps

Facebook en Uber

De ongewone samenwerking geeft de Duitse bouwers van luxeauto's toegang tot de kaarten die nodig zijn om in de toekomst steeds slimmere auto's te kunnen bouwen, die deels zelfstandig kunnen rijden. Naar verluidt hadden ook Facebook en taxidienst Uber eerder interesse.

Nokia stapte in 2008 in digitale kaarten met de overname van het Amerikaanse Navteq. Het Finse bedrijf, toen nog de grootste mobieltjesmaker ter wereld, dacht te kunnen profiteren van het groeiende aantal mensen dat navigatiesoftware op de mobiele telefoon verkoos boven een apart kastje in de auto. In datzelfde jaar verzekerde de Nederlandse navigatiedienstverlener TomTom zich van een eigen database met digitale landkaarten door Tele Atlas over te nemen.

Streep door rekening voor TomTom

Analisten noemden de overname van HERE door het consortium, waar de afgelopen tijd al geruchten over de ronde deden, een streep door de rekening voor TomTom. Het bedrijf probeert steeds minder afhankelijk te worden van de grillige consumentenmarkt en zoekt groei in onder meer allianties met autobouwers op het gebied van ingebouwde navigatieapparatuur. Ook levert TomTom kaarten aan Daimler en Volkswagen, het moederbedrijf van Audi.

Nokia verkocht eerder al zijn mobieltjestak geheel aan Microsoft. Door de verkoop van HERE kan het zich nog meer toeleggen op de productie van apparatuur voor telecomnetwerken.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in