Overslaan en naar de inhoud gaan

Fox-IT hielp GameOver Zeus-botnet oprollen

Dat maakte het Nederlandse beveiligingsbedrijf Fox-IT bekend. Fox-IT heeft met de Amerikaanse recherchedienst FBI samengewerkt om de software die de groep gebruikte onschadelijk te maken. Na jarenlang onderzoek kon de bende vorig jaar virtueel worden opgerold. Fox-IT heeft nu meer details over die operatie bekend gemaakt op de BlackHat-conferentie en op zijn website in de whitepaper GameOver Zeus - Backgrounds on the Badguys and the Backends.
Business
Shutterstock
Shutterstock

De bende ging te werk met het computervirus. Door GameOver ZeuS op zo veel mogelijk computers te installeren, zonder dat de gebruiker daar kennis van had, kon Businessclub bij banktegoeden en geheime data. De FBI heeft GameOver ZeuS nu naar eigen zeggen "ineffectief'' gemaakt.

3 miljoen dollar tipgeld voor arrestatie bendeleider

De groep cybercriminelen bestaat uit meer dan vijftig man. Onder hen is ook de Rus Jevgeni Michailovitsj Bogatsjev die door de FBI wordt gezocht. Hij zou één van de twee leiders van de groep zijn en een belangrijke rol hebben gespeeld bij de cyberdiefstal. De gever van de gouden tip die leidt tot zijn arrestatie kan tot 3 miljoen dollar krijgen van de FBI.

Volgens Andy Chandler van Fox-IT heeft een onderzoeksteam in Delft jarenlang aan het onderzoek meegewerkt. "We zijn erg trots dat we onze kennis en inzichten over deze geraffineerde criminele organisatie kunnen delen'', aldus Chandler. "Businessclub verdiende honderden miljoenen dollars.''

'Russische regering betrokken'

Businessclub is mogelijk door de Russische regering gebruikt voor spionage, schrijft het Amerikaanse tijdschrift Forbes. Sinds de crisis in Oekraïne zouden er meer computers in dat land geïnfecteerd zijn geraakt met het GameOver ZeuS-virus en werd er op de computers gezocht naar gevoelige informatie. Ook werden pc's in de Verenigde Staten in de gaten gehouden. Meer dan een miljoen computers zouden besmet zijn met het virus van de cybercriminelen. GameOver ZeuS is mogelijk al sinds 2009 actief.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in