Overslaan en naar de inhoud gaan

'Yes, we can do 1000 petaflops'

Het zogeheten National Strategic Computing Initiative (NSCI) is bedoeld om de inspanningen op het gebied van high-performance computing (HPC) coördineren bij diverse overheidsagentschappen, universiteiten en private ondernemingen. Als een van de doelen wordt geformuleerd het voorzien in een geloofwaardig groeipad voor de komende 15 jaar, waarbinnen naar verwachting de wet van Moore z'n geldigheid zal verliezen.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

China

Het onder regie van de overheid bundelen van expertise en de inspanningen moet het mogelijk maken te komen tot een 'exascale computing system' met een verwerkingscapaciteit van 1000 petaflops. Dat is ongeveer 2 grootteordes sneller dan het prestatieniveau van de huidige generatie supercomputers, waarbinnen China op dit moment al twee jaar leidend is met z'n Tianhe-2 computer.

De VS is met 233 supercomputers in gebruik, nog wel aanvoerder voor wat betreft het aantal HPC-systemen.

Department of Defense

Leidende instituten binnen het NSCI worden het Department of Energy, het Department of Defense en de National Science Foundation. Daarnaast zijn rollen ingepland voor Advanced Research Projects Activity (IARPA) en het National Institute of Standards and Technology (NIST). IARPA zal zich concentreren op alternatieven voor de gevestigde halfgeleidertechnologie. NIST moet nadenken over meetmethodieken.

Meer op toepassing gerichte inspanningen zijn opgedragen aan overheidsagentschappen als NASA, the FBI, het National Institutes of Health, Department of Homeland Security en de National Oceanic and Atmospheric Administration. Hier zullen de inspanningen voornamelijk zijn gericht op software en software-ontwikkeling.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in