Overslaan en naar de inhoud gaan

Waakhond: Facebook moet schuilnamen toestaan

Dat heeft de privacywaakhond van de Duitse deelstaat Hamburg dinsdag geoordeeld. Het is vooralsnog niet duidelijk of de beslissing gevolgen heeft voor Facebook-gebruikers buiten Hamburg.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

In de gebruiksvoorwaarden van Facebook staat dat mensen hun eigen naam moeten gebruiken. "Op deze manier weet iedereen altijd met wie ze contact maken. Zo kun je ons helpen de community veilig te houden", staat in de regels. Bij twijfel kan Facebook een account schorsen en de gebruiker om legitimatie vragen. Een Duitse gebruikster was naar de toezichthouder gestapt toen dat haar was overkomen. Ze gebruikte een andere naam, omdat ze op haar privéaccount geen berichten over haar werk wilde krijgen. De toezichthouder heeft haar nu gelijk gegeven.

Onder Ierse regels

Facebook zegt dat het in Ierland is geregistreerd en dus onder Ierse regels valt. Dat argument gebruikte de site ook toen de Nederlandse waakhond, het College bescherming persoonsgegevens (CBP), een onderzoek begon. Maar volgens de Hamburgse privacywaakhond klopt dat niet. "Iedereen die op ons veld staat moet ons spel spelen. Het veranderen van de gebruikersnaam is een overduidelijke schending van gebruikersrechten", zei toezichthouder Johannes Caspar.

Veel kritiek

Facebook voerde de regel om de echte naam te gebruiken vorig jaar in. Sindsdien is er veel kritiek. Zo bleken veel profielen van travestieten te worden geweerd. De Britse Jemma Rogers liet zelfs haar naam bij de burgerlijke stand veranderen in Jemmaroid Von Laalaa. Onder die verzonnen naam had ze in 2008 een profiel aangemaakt, maar Facebook had haar daarom geweerd.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in