Overslaan en naar de inhoud gaan

Mozilla-baas woedend over Windows 10

In die open brief legt Beard uit wat er allemaal niet deugt aan de plannen van Microsoft, om de eigen browser voor te trekken. Hij meent dat dat ten koste gaat van het marktaandeel van Firefox, de browser van Mozilla.
Edge logo
© Microsoft
Microsoft

Ingewikkeld proces

Na installatie van Windows 10 krijgt de gebruiker de browser Edge voorgeschoteld. Tijdens de installatie zijn eventuele andere browsers wel op het systeem blijven staan, maar ze hebben niet het etiket standaard-browser. Om dat voor elkaar te krijgen moet de gebruiker een uitgebreid stappenplan doorlopen. "Microsoft maakt het onze gebruikers dus zo moeilijk mogelijk om Firefox de standaard browser te maken, terwijl dat vroeger met een enkele muisklik voor elkaar gebracht kon worden", stelt Beard.

Gedwongen

Microsoft had ooit een browser-selectietool uitgebracht, als gevolg van een rechtszaak, waarmee gebruikers snel een voorkeursbrowser konden kiezen. Daar werd toen een verplichting opgelegd, maar die is inmiddels uitgewerkt. Microsoft ziet dus nu zijn kans schoon om de eigen software naar voren te halen.

Rangorde

Mozilla zit met Firefox op de derde plaats van de ranglijst, zo blijkt uit metingen van het webverkeer. Net Applications onderzocht hoeveel verkeer er via de verschillende browsers werd afgehandeld en dat leverde de volgende top-3 op:

  1. 58,1 procent - Internet Explorer
  2. 27,2 procent - Google Chrome
  3. 12 procent - Mozilla Firefox

Als andere browsers buiten beeld worden gehouden, zal het aandeel van Internet Explorer overgaan naar Edge en worden aangevuld met de aandelen van de andere browsers, zo vreest Beard.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in