Overslaan en naar de inhoud gaan

Intel maakt Flash 1000 keer sneller

De twee maken gebruik van een techniek die 3D XPoint is gedoopt en daarmee kunnen geheugencellen zo'n 10 keer dichter op elkaar worden gepakt dan voorheen mogelijk was. De geheugens hebben de opbouw van een array, waarbij de geheugencellen verticaal zijn geplaatst. Per chip zijn 128 miljard cellen mogelijk, wat een ruwe capaciteit van 16 gigabyte per chip oplevert.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Geheel transistorloos

De geheugens bevatten geen transistoren en dat uit zich onder andere in de zeer korte tijd waarbinnen gegevens opgehoest kunnen worden. Een snelle toegang tot geheugens is van groot belang bij het verwerken en analyseren van zeer grote datahoeveelheden. “De industrie zoekt al tientallen jaren naar oplossingen om de processor sneller van data te voorzien, zodat analyses sneller uitgevoerd kunnen worden”, zegt Rob Crooke, senior vice president en general manager van Intels Non-Volatile Memory Solutions Group.

Flessenhalzen bestaan niet meer

“Een van de belangrijkste obstakels in moderne computertechnologie is de tijd die het de processor kost om data te bereiken die zijn opgeslagen op lange-termijn opslagsystemen”, zegt Mark Adams, president van Micron. Het nieuwe type geheugen laat die wachttijden en flessenhalzen verdwijnen. Wetenschappers kunnen grotere datasets in real-time verwerken en analyseren, zodat complexe taken - zoals genetische analyses en het monitoren van de verspreiding van ziekten - sneller uitgevoerd kunnen worden.

Later dit jaar al beschikbaar

Samples van 3D XPoint technologie zullen zal later dit jaar beschikbaar komen voor enkele geselecteerde klanten. Intel en Micron ontwikkelen ook eigen producten op basis van deze technologie. Naar verwachting kunnen de nieuwe chips data 1000 keer langer bewaren dan de hedendaagse flash-chips.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in