Overslaan en naar de inhoud gaan

Hillary Clinton bepleit censuur op social media

"Me moeten de moed hebben een einde te maken aan hun internet aanwezigheid, die vor ons een reële bedreiging vormt" verklaarde de gewezen Amerikaanse minister van buitenlandse zaken tijdens een campagnebijeenkomst voor haar presidentsverkiezing in 2016.
Business
Shutterstock
Shutterstock

De uitlating van de politica, die zich tot dusverre vooral als pleitbezorger van internetvrijheid positioneerde, lijkt te zijn ingegeven door recente uitspraken van onderzoeksdirecteur James Comey van de FBI. Die verklaarde tegenover de pers dat militanten van IS internet op een nogal recht-toe-recht-aan manier inzetten voor het werven van volgelingen en voor het inspireren tot terroristische aanslagen binnen de VS. Zo zouden ze op de openbare views van Twitter grootschalig potentiële kandidaten identificeren die vervolgens via persoonlijke posts worden bewerkt. Bij personen waar dat aanslaat, wordt de communicatie omgeleid naar meer obscure en versleutelde kanalen.

Ook voordelen

In zijn uitlatingen tegenover de pers, gaf Comey aan ook voordelen te zien aan IS' gebruik van openbare social media. Zo stelt het de FBI in de gelegenheid om de wervingsactiviteiten te monitoren. Clinton kiest echter voor een radicale opstelling: "We moeten terroristische groepen en criminele kartels scherp in de gaten houden, om vast te stellen of ze internet gebruiken voor misdaden, het veroorzaken van schade of het doen van terroristische aanslagen, en we mogen dat niet onbesproken laten".
Volgens een door de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal aangehaald onderzoek is de aanhang van Islamitische Staat goed voor minstens 46000 Twitter-accounts. Volgens het van Brookings Institution afkomstige rapport twittert bijna driekwart van deze account in het Arabisch. Ongeveer 20 procent twittert in de engels taal.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in