Overslaan en naar de inhoud gaan

Einde van de wifi-problemen in zicht

"Als je een slimme router hebt die het verkeer correct afhandel, heb je niet zo'n heel krachtige nodig om een goed effect te bereiken en het netwerk goed te laten presteren", is het uitgangspunt van het Noorse Domos.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Probleem is alleen dat die routers niet zo slim zijn. Voor de meeste internetserviveproviders is de router een kostenpost in het winnen van klanten, zegt één van de oprichters, Bent Erik Skaug tegen ZDnet. En er wordt ook weinig aan geïnnoveerd. Hedendaagse routers zijn volgens hem niet slim genoeg. Ze sturen gegevens heen en weer, maar ze houden geen rekening met verkeerspatronen uit het verleden. De firmware is relatief oud en voor de automatische routines geldt hetzelfde.

Domos heeft op basis van het open source routerbesturingssysteem OpenWRT een oplossing ontwikkeld: een kleine softwarecomponent die op de router wordt geïnstalleerd. Daarbij heeft Domos een clouddienst ontwikkeld die in Azure draait. Die dienst analyseert het netwerk en de omstandigheden waarin dat draait op basis van gegevens die de softwarecomponent op de router aanlevert.

Op basis daarvan worden de configuratie-instellingen van de router automatisch aangepast aan de behoeften van het moment. Zo kan er een maximum worden gesteld aan de bandbreedte die één applicatie mag opsouperen, kan het kanaal automatisch gewijzigd worden als er conflicten met naburige wifi-netwerken optreden. Dat zijn op zich geen dingen die de gebruiker zelf niet kan, maar de meesten komen er niet aan toe, en zeker niet om dat naar de behoeften van het moment te doen.

Domos spreekt nu met chipleveranciers en ISP's om zijn product aan de man te brengen. Voor de laatsten is er één belangrijke reden om te investeren in zo'n oplossing: het kan de kosten van de helpdesk verminderen. Domos begint later dit jaar een pilot met 1 of 2 ISP's. Het beproeft zijn oplossing momenteel in de praktijk met 100 Noren die een daarvoor geschikte router hebben gekregen.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in