Overslaan en naar de inhoud gaan

Windows 10 maakt het concurrerende browsers lastig

In Windows 10 krijgen gebruikers standaard Microsofts nieuwe browser Edge aangeboden. Zo'n voorkeursbehandeling voor 'eigen werk' was onder een schikking met de Europese autoriteiten over concurrentiebeperkend gedrag lange tijd verboden. Maar sinds het aflopen van de gestelde termijn van 5 jaar, eind 2014, heeft Microsoft de handen weer vrij. En daar maakt het ook gebruik van.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Concurrentie krijgt het lastiger

Niet alleen maakt Microsoft daarbij de eigen browser weer de standaard, het maakt het ook lastiger om die status aan een andere browser toe te kennen, signaleert Jared Wein van Firefox. Dat komt doordat de application programming interface binnen Windows voor het wijzigen van de standaardprogramma's niet meer werkt, of in ieder geval niet meer zoals vanouds. Waar in vorige versies de optie om een applicatie als standaard in te stellen met één klik vanuit de applicatie afgehandeld kon worden, krijgt de gebruiker nu een foutboodschap die meldt, dat de standaard applicaties gewijzigd moeten worden in het menu Instellingen - Systeem - Standaard apps.

'Deze boodschap helpt je natuurlijk niet echt. Om te beginnen krijgen gebruikers die op een knop klikken om Firefox hun standaard browser te maken nu een mededeling hoe ze dat moeten doen, in plaats van dat het voor ze gedaan wordt. En ten tweede krijgen ze die mededeling in een prompt die interactie met de rest van de computer verhindert totdat op de OK-knop is geklikt', schrijft Weiner. En dat betekent dat de gebruiker zelf moet onthouden welke stappen hij moet ondernemen, een ervaring die Firefox zijn gebruikers liever niet opdringt - en natuurlijk potentieel ook tot afkalving van zijn publiek kan leiden.

Gebruikersonvriendelijke melding omzeild

Na consultatie met Google besloot het Firefox-team tot een methode die ook in Chrome wordt toegepast om de systeemmelding te omzeilen: in plaats van de API aan te roepen, openen Firefox en Chrome nu rechtstreeks het menu Standaard apps in Instellingen - Systeem. Een wat vriendelijker ogend alternatief bleek bij testen niet effectiever. Daarom koos Firefox liever voor de oplossing die ook elders in gebruik is, aldus Weiner.

Daarmee zijn de verdedigingswerkzaamheden van het Firefox-team nog niet afgerond. 'Er is meer dat we kunnen doen en zouden moeten doen aan de Windows 10 upgrade-ervaring om gebruikers vast te houden', stelt Weiner.


Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in